Теми статей
Обрати теми

Місцеве самоврядування: навчання та спілкування тривають

Працівники редакцій наших видань не тільки вміють писати актуальні статті, вони ще розробляють та проводять тематичні навчання, а також тренінги з тих питань, які є актуальними на сьогодні і найбільше цікавлять ОМС.

Публiчна служба в ОМС: чинні та проектнi норми

17 жовтня 2017 року у приміщенні Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України понад 50 посадових осіб ОМС Харківщини (у тому числі й ОТГ) підвищували кваліфікацію на практичних курсах. Для них «викладачем» виступив головний редактор журналу «Держслужбовець» Андрій Мацокін.

Темами для навчання, зокрема, стали:

— «Публiчна служба в ОМС: законодавчi і проектнi норми», в рамках якої обговорили норми перспективного та чинного законодавства щодо проходження служби в ОМС;

— «Правове забезпечення роботи посадових осiб в ОМС», в рамках якої піднімалися питання, зокрема, щодо реалізації норм антикорупційного законодавства в роботі посадових осіб, нюансів роботи уповноважених підрозділів з питань запобігання корупції, визначення структури, штатного розпису ОМС тощо.

Під час першої теми найбільш обговорюваними стали норми проекту Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», що відносять певні посади до відповідних категорій, визначають правовий статус виборних осіб, передбачають матеріальне і соціальне забезпечення посадових осіб ОМС. Щодо норм чинного законодавства, то серед актуальних питань у цій темі були вимоги і нормативні документи щодо визначення надбавок, стажу роботи, рангів, суміщення і сумісництва тощо.

У другій часті навчання увага учасників була зосереджена на важливості додержання антикорупційних норм працівниками в ОМС. Учасники навчання були ознайомлені з відповідними методичними рекомендаціями, підготовленими НАЗК, нюансами роботи в ОМС уповноважених осіб з питань запобігання корупції. Окрема увага була приділена практичному вирішенню ситуативних кейсів з питань додержання антикорупційних норм щодо обмежень у діяльності посадових осіб ОМС та запобігання виникненню та урегулювання конфлікту інтересів на публічній службі.

Після закінчення навчання слухачі отримали індивідуальні консультації щодо визначення структури виконавчих органів ОТГ, штатного розпису, проведення службового розслідування.

Фахова майстерня на Хмельниччині

27 жовтня 2017 року відбулась чергова фахова майстерня в рамках Проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що реалізується Українською асоціацією районних та обласних рад та Асоціацією міст України, але тепер уже на Хмельниччині. Її учасниками стали депутати та голови районних рад, відкрили захід президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний.

Знову ж таки говорили про особливості формування територіальних громад області в умовах децентралізації. Модерувала фахову майстерню Яна Брусенцова, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор газети «Місцеве самоврядування», юрист.

Із цікавого... Учасники фахової майстерні наголошували на необхідності врегулювання законодавства процесів децентралізації, зокрема в частині подальшого функціонування районних рад та здійснення їх повноважень. Крім іншого, наголошено було на тому, що й досі залишаються законодавчо та фінансово не врегульованими питання утримання комунальних закладів, центрів первинної медико-санітарної допомоги, співфінансування об’єктів освіти та охорони здоров’я. Викликали занепокоєння у голів районних рад й неврегульовані питання з кодифікації земельних ділянок ОТГ, які включають у себе населені пункти двох і більше районів.

Проведення практикуму дало змогу максимально зосередитись на труднощах, з якими доводиться стикатися представникам ОМС у контексті здійснення децентралізації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі