Теми статей
Обрати теми

Податок на землю: про пільги

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Приводом для написання статті стало наступне запитання читача, що надійшло на електронну адресу редакції: «На численні звернення громадян до нашої сільської ради з приводу сплати податку на земельні ділянки фізичних осіб, як правильно треба розуміти наступні пункти ст. 281 Податкового кодексу України, а саме:
— п. 281.2: «Звільнення від сплати податку на земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1 ст. 281, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм»;
— п. 281.4: «Якщо фізична особа, визначена у п. 281.1 ст. 281, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву».
Чи звільняється особа-пільговик, яка має кілька земельних ділянок одного виду використання, від сплати податку, якщо загальний розмір цих ділянок не перевищує граничних норм? Наприклад: особа має три земельні ділянки в різних урочищах для ведення особистого селянського господарства загальною площею 0,65 га. То чи звільняється у такому разі пільговик від сплати податку за усі земельні ділянки чи тільки за одну з них за вибором власника? Чи має право на пільгу пенсіонер, який отримує пенсію по інвалідності?»

«Коло» пільговиків

У 2018 році відбулись зміни в оподаткуванні пільгових категорій фізичних осіб — платників земельного податку. Внесеними змінами до п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України (далі — ПК) скасовані обмеження щодо застосування пільги до однієї ділянки зі сплати земельного податку фізичним особам.

Тобто з 01.01.2018 звільнення від сплати податку за земельні ділянки для пільгових категорій фізичних осіб, визначених у п. 281.1 ст. 281 ПК, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм.

До пільговиків згідно з п. 281.1 ст. 281 ПК віднесено:

1

інвалідів першої і другої груп

2

фізичних осіб, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років

3

пенсіонерів (за віком)

Примітка. Пенсіонери мають право на пільгу із земельного податку лише після досягнення ними пенсійного віку. Відповідно до п. 281.1 ст. 281 ПК від сплати земельного податку звільняються, зокрема, пенсіонери (за віком) за земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм. Фізичні особи, які вийшли на пенсію не за віком (за вислугу років, по інвалідності, в разі втрати годувальника тощо) лише після досягнення ними пенсійного віку, мають право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать їм на правах приватної власності (за винятком земельних паїв). При цьому фізичній особі для отримання пільги щодо сплати земельного податку слід подати до Державної фіскальної служби України1 за місцем знаходження земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (пенсійне посвідчення (за віком)).

4

ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

5

фізичних осіб, визнаних законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

1 Далі за текстом — ДФС.

Увага! Від сплати земельного податку звільняються фізичні особи — власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), що передані в оренду платнику єдиного податку четвертої групи на підставі договору оренди (ст. 281 ПК).

Крім того, немає пільг зі сплати земельного податку за земельні ділянки, що утворились за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв). Земельний податок за такі ділянки справляється на загальних підставах.

«Набір» земельних ділянок за видом використання та розміром

Звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, передбачене для зазначених вище фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм для:

1

ведення особистого селянського господарства

у розмірі не більш як 2 га

2

будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):

у селах

не більш як 0,25 га

у селищах

не більш як 0,15 га

у містах

не більш як 0,10 га

3

індивідуального дачного будівництва

не більш як 0,10 га

4

будівництва індивідуальних гаражів

не більш як 0,01 га

5

ведення садівництва

не більш як 0,12 га

Як бачимо, ст. 281 ПК чітко визначено категорії фізичних осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, та надано вичерпний перелік видів земельних ділянок та їх розміри, щодо яких зазначені категорії фізичних осіб мають право скористатись пільгами.

Отже, якщо у пільговика є декілька ділянок одного виду використання, то за нормами ПК: якщо фізична особа, визначена у п. 281.1 ст. 281 ПК, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то вона мала самостійно обрати земельну ділянку для застосування пільги. І це ще не все.

Увага! Така особа мала ще до 1 травня поточного року обов’язково подати письмову заяву (довільної форми) про обрання/зміну земельної ділянки до ДФС за місцем знаходження земельної ділянки.

Зауважимо: пільга починає застосовуватись до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Тобто, якщо особа-пільговик (обов`язково мають бути підстави для пільги зі сплати земельного податку) має три земельні ділянки в різних урочищах для ведення особистого селянського господарства загальною площею 0,65 га, вона має обрати одну земельну ділянку, до якої буде застосовуватись пільга, та заявити про неї до територіального контролюючого органу у строки, визначені ПК. Тобто до 01.05.2018.

Додамо, що Головне управління ДФС у Черкаській області наводило приклад розрахунку пільги, яке можна знайти за посиланням goo.gl/pVn7Uw.

Надаємо його:

Приклад 1.

Жінка, яка виховує трьох неповнолітніх дітей, має у власності земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства розміром 2 га, земельну ділянку під житловим будинком у с. Мошни Черкаської області розміром 0,21 га та ділянку для ведення дачного будівництва розміром 0,10 га.

За нормами Податкового кодексу така жінка має право на пільгу за всіма видами земельних ділянок, які знаходяться у її власності до моменту виповнення 18 років одним із трьох дітей. Для реалізації права на пільгу їй слід звернутися до ДФС за місцем знаходження земельної ділянки, подати заяву про право на пільгу (в довільній формі) та надати підтвердні документи (свідоцтво про народження дітей).

Звернемо увагу, що Головне управління ДФС у Черкаській області нагадує платникам про те, що:

— пільга починає застосовуватись до обраної земельної ділянки з того періоду, в якому подано заяву;

— ті, хто не встиг заявити про земельну ділянку, яка цьогоріч не оподатковуватиметься, не можуть скористатись у 2018 році пільгою щодо сплати земельного податку.

Наголосимо, що компетентний орган має рацію з приводу неможливості використання пільги, якщо заява подана пізніше ніж 01.01.2018. Адже податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету. Підставою є п. 30.4 ст. 30 ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі