Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Як члену фермерського господарства, який не належить до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, стати на облік як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування? На кого саме з членів господарства розповсюджується вимога щодо обов`язку сплати такого внеску, зокрема цікавить й питання про сплату внеску засновником такого господарства?
(Запитання з електронної пошти редакції)

Так, члену фермерського господарства необхідно стати на облік як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ). Адже з 01.01.2018 р. члени фермерського господарства виключені із переліку платників, які мають право на добровільну сплату ЄСВ та водночас визнані платниками ЄСВ, крім тих, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Підтвердженням такої позиції є вимоги ст. 4, ст. 10 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 2464).

Тобто члени фермерських господарств зобов’язані стати на облік у податкових органах як платники ЄСВ та сплачувати ЄСВ за себе.

У роз`ясненні фіскалів, розміщеному на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурі «ЗІР», у категорії 301.02 зазначено, що члени фермерського господарства, вичерпний перелік яких визначено ч. 3 ст. 3 Закону України від 19.06.2003 № 973-IV «Про фермерське господарство», з 01.01.2018 зобов’язані стати на облік в органах доходів і зборів як платники ЄСВ.

Нагадаємо, що до членів сім’ї та родичів голови фермерського господарства відносяться дружина (чоловік), батьки, діти, баба, дід, прабаба, прадід, внуки, правнуки, мачуха, вітчим, падчерка, пасинок, рідні та двоюрідні брати та сестри, дядько, тітка, племінники як голови фермерського господарства, так і його дружини (її чоловіка), а також особи, які перебувають у родинних стосунках першого ступеня споріднення з усіма вищезазначеними членами сім’ї та родичами (батьки такої особи та батьки чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти).

Одночасно у листі від 12.01.2018 № 1020/7/99-99-13-02-01-17 говорилося про те, що зазначена норма не поширюється на членів фермерських господарств, які є застрахованими особами (найманими працівниками, ФОП, головами фермерських господарств, як юридична особа, так і фізична особа-підприємець зі статусом сімейного фермерського господарства).

Крім того, у своєму листі від 29.01.2018 № 300/6/99-99-13-02-01-15/ІПК контролюючий орган акцентував увагу на тому, що засновники фермерського господарства, які є родичами або членами сім’ї, але при цьому відповідно до статуту господарства не входять до складу членів фермерського господарства, не є платниками ЄСВ у розумінні Закону № 2464.

Тобто членами фермерського господарства — платниками ЄСВ є лише ті особи, які внесені до Статуту фермерського господарства.

Увага! Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону № 2464 обов’язок щодо постановки на облік не поширюється на членів фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. У разі втрати членом фермерського господарства статусу застрахованої особи або статусу особи з інвалідністю, або припинення виплати соціальної допомоги, такий член фермерського господарства теж зобов’язаний стати на облік в органах доходів і зборів як платник ЄСВ.

Про постановку на облік. Для взяття на облік платником ЄСВ членам фермерських господарств необхідно подати до контролюючого органу за місцем проживання заяву про взяття на облік платника ЄСВ за формою № 12-ЄСВ згідно з додатком 2 до п. 1 розд. ІІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Такий документ затверджено наказом Мінфіну від 24.11.2014 № 1162.

У заяві члену фермерського господарства необхідно зазначити додаткову інформацію: податковий номер та найменування фермерського господарства, членом якого він є. Заява має бути додатково підписана головою фермерського господарства.

У свою чергу, контролюючий орган наступного робочого дня з дня взяття на облік членів фермерського господарства безоплатно надсилає (вручає) повідомлення про взяття їх на облік за формою № 2-ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі