Теми статей
Обрати теми

Можливості для громади: проект «Мери за економічне зростання»

Михальська Валерія, юрисконсульт ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», політолог, фандрайзер і продюсер культурних та соціальних проєктів
У червні 2018 року широкого розголосу набули проекти, підтримані в рамках ініціативи Європейського союзу «Мери за економічне зростання». До 1 млн євро могли отримати громади для реалізації інноваційних рішень власного розвитку. Що це за ініціатива, як до неї долучитися, та які проекти були підтримані у першій хвилі конкурсу — в нашому наступному матеріалі.

Про проект

Ініціатива «Мери за економічне зростання» стартувала у січні 2017 року в рамках програми Східного партнерства. Ініціатива передбачає надання підтримки органам місцевого самоврядування країн — учасників проекту (крім України, це також Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія та Молдова) у тому, аби вони своїми нестандартними рішеннями могли сприяти громаді в економічному розвитку та створенні нових робочих місць. Проект має на меті не просто надати фінансову підтримку громадам, а й розкрити потребу громад в експертній роботі, створити розгалужену мережу радників та муніципалітетів, які спільно працюватимуть над інноваційними рішеннями для громад.

В основу проекту покладені особливі принципи та підходи, на яких має базуватися робота у громаді. Це, перш за все, виявлення тих конкурентних переваг кожної з громад, які зроблять економічний продукт цієї громади унікальним та неповторним. Проект акцентує увагу на широкому залученні приватного сектору та підтримці низових ініціатив в громаді. Саме синергія органів місцевої влади, приватного сектору та неурядових організацій має створити необхідні умови для нестандартних економічних рішень. Також важливим елементом в рамках роботи проекту є стимулювання зайнятості населення.

Для того, щоб приєднатися до ініціативи «Мери за економічне зростання», необхідно детально ознайомитися із принципами роботи проекту, заповнити відповідну форму заявки та зв’язатися із регіональним представництвом Секретаріату ініціативи. Уся необхідна інформація, форми та контакти доступні на сайті ініціативи — http://m4eg.eu/uk/.

Після оформлення всієї необхідної документації та включення вашої громади в ініціативу «Мери за економічне зростання» Секретаріат ініціативи докладатиме усіх зусиль для того, щоб допомогти громаді усвідомити та виявити власний унікальний економічний потенціал та розробити власні рішення для його реалізації. Крім надання власного фінансування, в рамках проекту передбачено, що розроблені муніципалітетами унікальні рішення можуть бути представлені активним донорам та інвесторам, які надають підтримку проектам в цьому регіоні.

На сьогодні серед підписантів ініціативи 6 громад пройшли етап розробки проектів та розпочали їх реалізацію. Які інноваційні економічні рішення були розроблені — далі в нашому матеріалі.

«Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ»

Проект був розроблений в рамках Стратегії розвитку Баранівської ОТГ. Стратегією передбачалося знайти рішення, які відповідали б ідентифікації Баранівки як «органічного простору». Проект реалізується Баранівською міською об’єднаною територіальною громадою у партнерстві з Інститутом громадянського суспільства та ПП «Галекс-Агро».

В рамках проекту передбачається спільна із Міністерством освіти та науки апробація нової програми шкільного навчання із фокусом на трудовому навчанні — виробництві учнями певної продукції та їх підготовкою до майбутньої комерціалізації такого виробництва. Проект надасть можливість обладнати на території шкіл коворкінги, де учні шкіл та інші молоді люди з громади зможуть навчатися використовувати технічне обладнання, необхідне для виробництва. Також проектом передбачене створення кооперативних рухів, до яких молодь зможе мати доступ. Партнер проекту, ПП «Галекс-Агро», планує збудувати нову ферму та проводити на цій фермі теоретичні та практичні заняття для старшокласників.

Затверджений обсяг фінансування — 795 754 євро.

«COWBOYky. Український Дикий Захід»

Унікальний туристичний бренд планує розробити Новоміська територіальна громада. Так, у селі Грабівниці Старосамбрівського району постане українське ковбойське містечко з елементами української бойової айдентики. Містечко розташовуватиметься на території колишнього колгоспу за 4 кілометри від кордону з Польщею.

У рамках проекту планують розвивати пригодницький, пізнавальний та гастрономічний вид туризму. До села планують залучити інвесторів, які збудують стилізовані готелі та ресторани. В рамках туристичного маршруту гості села також матимуть можливість скористатися екскурсійними веломаршрутами, відвідати майстер-класи на місцевих сироварнях, пасиці, пекарні, майстерні морозива. «Родзинкою» проекту стане стилізований ковбойський локомотив, який возитиме туристів із Самбора до Грабівниці.

Затверджений обсяг фінансування — 900 000 євро.

«Яблуневий шлях»

Северинівська сільська ОТГ, у свою чергу, в рамках проекту працює над розробкою іншого унікального туристичного об’єкта. Скориставшись перевагами наявного бренду «Подільське яблуко», автори проекту планують таким чином просувати як цей бренд, так і місцевих виробників.

В рамках проекту планується організація та проведення «яблучних» фестивалів, створення та реклама «яблучних» туристичних маршрутів. Втім, головними в рамках проекту стануть навіть не фестивалі та маршрути. Проектом передбачається створення «яблуневого» кластера — місця, де виробники продукції зможуть отримувати нові компетенції та навички для власної промоції.

Затверджений обсяг фінансування — 560 000 євро.

«Славутич — драйвер росту відкритої та вільної економіки регіону»

Амбіційний проект з перетворення міста Славутич на економічний центр Чернігівської області започаткувала Славутицька міська рада. Проект має на меті налагодити бізнес-комунікацію з навколишніми громадами, створити комплексну інфраструктуру для бізнес-середовища, покращити інвестиційний клімат та можливості отримання бізнесом інвестицій.

В рамках проекту передбачається, поміж іншого, створення Інноваційного індустріального бізнес-парку на території колишнього Виробничого корпусу дорожньо-експлуатаційної дільниці. Також проектом передбачено створення спільного Плану економічного розвитку із 7 наближеними територіальними громадами Чернігівської області, створення служби з правового захисту суб’єктів бізнесу та інформаційно-консультаційної служби сервісів «Єдине вікно» з використанням сучасних електронних сервісів, інформаційного порталу для залучення зовнішніх інвестицій до Славутицького регіону та Фонду підтримки інновацій та початкового бізнесу.

Затверджений обсяг фінансування — 850 000 євро.

«Співпраця задля підвищення конкурентоспроможності в секторі сільськогосподарського виробництва та диверсифікації структури місцевої економіки Долинського субрегіону»

Автори наступного проекту звернули увагу на те, що більша частина сільського населення регіону займається виробництвом та вирощуванням продуктів харчування лише для власного споживання, адже наразі не розроблені механізми реалізації та доставки продукції до кінцевого покупця. Водночас, міські жителі потребують якісної, здорової продукції місцевого виробництва. Саме для поліпшення ситуації у галузі агропромислового сектору Долинського регіону розроблено вищезгаданий проект.

Проект має на меті надати у руки місцевим виробникам сільськогосподарської продукції інструменти для її поширення, надати виробникам продукції маркетингові інструменти для виходу на різні ринки та створити спільні стратегії для розвитку сільськогосподарського виробництва.

Затверджений обсяг фінансування — 628 885 євро.

«Різні громади — спільні рішення для економічного зростання»

Проект зі створення мереж підтримки бізнесу, формування кооперативів, підвищення фахового рівня представників малого бізнесу буде реалізовано на території Чернівецької області. Заявником проекту стала Глибоцька селищна об’єднана територіальна громада, проект підтримала Асоціація органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини». Проект має на меті підтримати громади — членів Асоціації на шляху пошуку свого місця, своєї економіки, своїх можливостей.

Затверджений обсяг фінансування — 788 843 євро.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі