Теми статей
Обрати теми

Органи місцевого самоврядування не мають можливості монетизувати пільгу на проїзд

Роз’яснення Асоціації міст України від 25.07.2019

До АМУ звертаються ОМС з проханням роз’яснити питання про можливість надання пільг на проїзд у готівковій формі, тобто їх монетизації. <...> Пунктом 8 Розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 1774-VIII від 19.12.2018 р. передбачено, що пільги з оплати проїзду усіма видами міського, приміського та міжміського транспорту можуть надаватися в готівковій формі у встановлених КМУ розмірах та порядку. Але урядові постанови, що регулюють ці питання (від 14.03.2018 № 196 та № 197), визнані протиправними та нечинними рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 24.12.2018 у справі № 826/6434/18. Тому органи місцевого самоврядування не мають можливості надавати пільгу на проїзд у готівковій формі, як це передбачено відповідним Законом.

АМУ наголошує, що пільга на проїзд гарантується державою. Рішення суду у цій справі ґрунтувалося на тому, що встановлення ОМС обмежень на кількість поїздок, якщо це не передбачено законами України, може трактуватись як звуження обсягу права на пільговий проїзд, зокрема осіб з інвалідністю. АМУ звертає увагу, що відповідно до статті 19 Конституції України ОМС та їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень і у спосіб, що передбачені Конституцією й законами України. ОМС відповідно до пп. 2 п. «а» ч. 1 ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» має право встановлювати за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткові до встановлених законодавством гарантії щодо соціального захисту населення. Водночас, зазначені додаткові гарантії не можуть замінити собою державні гарантії. Отже, визнання судом протиправними та нечинними урядових постанов №196 та №197 позбавляє ОМС можливості надавати пільгу на проїзд в грошовій формі громадянам, яким ця пільга гарантована державою.

Аналітичний центр АМУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі