Теми статей
Обрати теми

Готуємо проект Положення про оренду землі

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Як і обіцяли, ми продовжуємо роз’яснювати процедури прийняття регуляторного акта на прикладі Положення про оренду землі. Нагадаємо: в попередніх номерах були опубліковані зразки документів, у тому числі аналіз регуляторного впливу. Далі ми поговоримо про правила оприлюднення проектів регуляторних актів та опрацювання одержаних зауважень та пропозицій.

Про повідомлення

Відповідно до ч. 11 ст. 59 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» проекти актів органів місцевого самоврядування оприлюднюються в порядку, передбаченому Законом України «Про доступ до публічної інформації», крім випадків виникнення надзвичайних ситуацій та інших невідкладних випадків, передбачених законом, коли такі проекти актів оприлюднюються негайно після їх підготовки.

При цьому акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування, які відповідно до закону є регуляторними актами, розробляються, розглядаються, приймаються та оприлюднюються у порядку, встановленому Законом України від 11.09.2003 № 1160-IV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»1.

1 Далі за текстом — Закон про засади регуляторної політики.

На виконання вимог ст. 9 Закону про засади регуляторної політики ви маєте кожен проект регуляторного акта оприлюднювати з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань.

Повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта з метою одержання зауважень і пропозицій, проект регуляторного акта та відповідний аналіз регуляторного впливу оприлюднюються шляхом опублікування в друкованих засобах масової інформації розробника цього проекту, а у разі їх відсутності — у друкованих засобах масової інформації, визначених розробником цього проекту, та/або шляхом розміщення на офіційній сторінці розробника проекту регуляторного акта в мережі Інтернет (ч. 2 ст. 13 Закону про засади регуляторної політики).

Отже, першим має бути опубліковано повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта.

Повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта повинно містити:

1

стислий виклад змісту проекту

2

поштову та електронну, за її наявності, адресу розробника проекту та інших органів, до яких відповідно до цього Закону або за ініціативою розробника надсилаються зауваження та пропозиції

3

інформацію про спосіб оприлюднення проекту регуляторного акта та відповідного аналізу регуляторного впливу (назва друкованого засобу масової інформації та/або адреса сторінки в мережі Інтернет, де опубліковано чи розміщено проект регуляторного акта та аналіз регуляторного впливу, або інформація про інший спосіб оприлюднення, передбачений ч. 5 ст. 13 цього Закону)

4

інформацію про строк, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань

5

інформацію про спосіб надання фізичними та юридичними особами, їх об’єднаннями зауважень та пропозицій

Далі пропоную вашій увазі зразок такого повідомлення.

img 1

Додатково рекомендую подивитись роз’яснення Державної регуляторної служби України «Щодо оприлюднення проектів регуляторних актів» від 13.03.20132.

2 Далі за текстом — Роз’яснення.

У Роз’ясненні вказане таке: «Враховуючи викладене, інформуємо, що при поданні на погодження проекту регуляторного акта є обов’язковим подання копії оприлюдненого повідомлення в офіційному друкованому виданні, та лише як виняток, за умови відсутності у регуляторного органу такого друкованого засобу масової інформації, у вигляді роздрукованої копії сторінки в мережі Інтернет, на якій розміщено це повідомлення.»

При цьому звертаємо увагу на те, що якщо під час реалізації процедур погодження проект регуляторного акта зазнав змін, які мають регуляторний характер, зазначений проект потребує повторної реалізації обов‘язкових процедур, у тому числі оприлюднення, визначених Законом про засади регуляторної політики.

Усі зауваження і пропозиції щодо проекту регуляторного акта та відповідного аналізу регуляторного впливу, одержані протягом встановленого строку, підлягають обов’язковому розгляду розробником цього проекту. За результатами цього розгляду розробник проекту регуляторного акта повністю чи частково враховує одержані зауваження і пропозиції або мотивовано їх відхиляє.

При цьому оприлюднення проекту регуляторного акта з метою одержання зауважень і пропозицій не може бути перешкодою для проведення громадських слухань та будь-яких інших форм відкритих обговорень цього проекту регуляторного акта.

У свою чергу, проект регуляторного акта разом із відповідним аналізом регуляторного впливу оприлюднюється не пізніше п’яти робочих днів з дня оприлюднення повідомлення про оприлюднення цього проекту регуляторного акта.

Оприлюднення проекту рішення

Отже, після цього ви маєте оприлюднити проект рішення, проект Положення та аналіз регуляторного впливу. Зразок останнього документа ви можете передивитись у минулому номері нашого видання. Далі пропоную вашій увазі зразок рішення про затвердження Положення про оренду землі.

img 2

Невід’ємним додатком до проекту вищевказаного рішення є саме положення про оренду землі, яке може виглядати так:

img 3

img 4

img 5

img 6

Останню частину матеріалу щодо прийняття регуляторного акта читайте у наступному номері.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі