Теми статей
Обрати теми

Сортування побутових відходів: поетапна діяльність ОМС (частина 2)

Мороз Оксана, юрист-аналітик «Видавничого будинку Фактор»
В попередній статті1 ми говорили про загальні положення щодо сортування побутових відходів та коротко описували діяльність ОМС в цьому аспекті. Крім того, ми досить детально проаналізували Директиву Ради №1999/31/ЄС від 26 квітня 1999 року «Про захоронення відходів»2. Нагадаємо, зазначений документ цікавий тим, що містить положення відносно діяльності ОМС щодо сортування побутових відходів. У цьому ж матеріалі ми поговоримо про конкретні ваші дії як суб’єкта владних повноважень, а також запропонуємо вам затвердити примірні Правила сортування побутових відходів та Заходи щодо впровадження сортування побутових відходів.

1 Див. «Місцеве самоврядування» № 7 за липень, 2019, с. 71.

2 Далі за текстом — Директива Ради.

Коротко про головне

Повноваження ОМС у сфері поводження з відходами закріплено ст. 21 Закону № 187, у якій зазначено, що ОМС у сфері поводження з відходами забезпечують, зокрема:

1

виконання вимог законодавства про відходи

2

розроблення та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів

3

організацію збирання і видалення побутових відходів, у тому числі відходів дрібних виробників, створення полігонів для їх захоронення, а також організацію роздільного збирання корисних компонентів цих відходів

4

затвердження місцевих і регіональних програм поводження з відходами та контроль за їх виконанням

5

вжиття заходів для стимулювання суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері поводження з відходами

6

вирішення питань щодо розміщення на своїй території об’єктів поводження з відходами

7

координацію діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, що знаходяться на їх території, в межах компетенції

8

здійснення контролю за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території

9

ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів

10

сприяння роз’ясненню законодавства про відходи серед населення, створення необхідних умов для стимулювання залучення населення до збирання і заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини

Отже, якими можуть бути перші кроки ОМС щодо діяльності, пов’язаної із сортуванням побутових відходів, ми в першу чергу і розглянемо.

Серед таких кроків, які мають на меті покращення ситуації із побутовими відходами, є:

1) затвердження Правил сортування відходів у своєму населеному пункті3;

3 Далі за текстом — Правила.

2) затвердження Заходів щодо впровадження сортування побутових відходів у своєму населеному пункті4.

4 Далі за текстом — Заходи.

Зазначимо, у зв’язку з тим, що Законом № 187 не встановлено механізму сортування відходів, виникає необхідність в прийняті відповідного регуляторного акта на локальному рівні. Цим документом раціонально затвердити Правила та Заходи, які регламентуватимуть сортування відходів у вашому населеному пункті.

Зазначимо, що при розробленні примірних Правил та Заходів в першу чергу ми керувались Директивою Ради, розпорядженням КМУ від 08.11.2017 № 820-р «Про схвалення Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року», Законом України від 05.03.1998 № 187/98-ВР «Про відходи» та Методикою роздільного збирання побутових відходів, затвердженою наказом Мінрегіону від 01.08.2011 № 1335.

5 Далі за текстом — Методика роздільного збирання побутових відходів.

Відповідно до Методики роздільного збирання побутових відходів впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів проводиться за такими етапами:

1

визначення обсягів надання послуг з вивезення побутових відходів

2

визначення компонентів, що входять до складу твердих побутових відходів, та проведення розрахунків середньодобового та середньорічного утворення відходів як вторинної сировини у складі твердих побутових відходів

3

визначення споживачів вторинної сировини та/або обґрунтування необхідності будівництва спеціальних установок з перероблення відходів як вторинної сировини

4

визначення вимог споживачів вторинної сировини до якості відходів як вторинної сировини та вартості їх приймання на перероблення

5

вибір технологічної схеми роздільного збирання твердих побутових відходів

6

вибір типів і розрахунок кількості контейнерів для збирання відходів як вторинної сировини, придбання контейнерів

7

вибір раціональної схеми розташування контейнерів та будівництво у разі необхідності контейнерних майданчиків

8

визначення системи та режиму перевезення відходів як вторинної сировини

9

вибір типів і кількості спеціально обладнаних транспортних засобів для перевезення відходів як вторинної сировини

Отже, далі наведемо примірні Правила та Заходи. Звертаємо вашу увагу на те, що назви Департаментів _________ ради в Правилах та Заходах можуть відрізнятись від тих, які є у вас.

img 1

img 2

img 3

img 4

Наостанок...

Звертаємо увагу, що вище ми навели примірні Порядок та Заходи, які ви можете прийняти для того, аби локально у себе на місяцях розпочати роботу з поводження із побутовими відходами. Використовуйте їх!

Крім цього, зазначимо, що Уряд незабаром повинен визначити порядок формування тарифів на послуги з поводження із побутовими відходами. Під послугами з поводження із побутовими відходами слід розуміти послуги з вивезення, переробки і захоронення побутових відходів, що надаються в населеному пункті згідно з правилами благоустрою території населеного пункту, розробленими з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженими органом місцевого самоврядування. Таким чином, громадяни платитимуть не лише за вивезення сміття, як було раніше.

Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів повинні будуть:

— укласти договори з виконавцем послуг із вивезення побутових відходів;

— оплачувати послуги з поводження із побутовими відходами;

— забезпечувати роздільне збирання побутових відходів.

Виконавець, якого визначає ОМС, зобов’язаний укласти договори про надання послуг із переробки і захоронення побутових відходів з суб’єктами господарювання, що надають такі послуги. Договори про надання послуг з поводження із побутовими відходами повинні містити інформацію про укладені договори між виконавцем послуг з вивезення побутових відходів та суб’єктами господарювання, що надають послуги з переробки і захоронення побутових відходів.

І наостанок закликаємо все ж таки почати сортувати побутові відходи. Турбота про нашу планету складається з дрібниць, а результат — величезний. Стежте за зеленими ініціативами та намагайтеся запровадити їх у себе на місцях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі