Теми статей
Обрати теми

Відправляємо працівника у відпустку

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
На практиці трапляються випадки, коли співробітник відповідної ради відмовляється йти у відпустку. Чи має ОМС, який зобов’язаний забезпечити реалізацію права працівника на відпочинок, будь-які механізми впливу на такого «надмірно працьовитого» працівника і як переконати останнього у необхідності скористатись правом на відпустку — розповімо у нашій статті.

Відпустка — право чи обов’язок

За загальним правилом працівник має право на 24 календарні дні щорічної основної відпустки за відпрацьований робочий рік, починаючи з дня працевлаштування (ст. 6 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки»1).

1Далі за текстом — Закон № 504.

Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників і можливості для їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну (ч. 10, 11 ст. 10 Закону № 504).

Забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці (ч. 5 ст. 11 Закону № 504).

Оскільки роботодавець зобов’язаний надати, а працівник — використати щорічну основну оплачувану відпустку, то неприпустимими є як відмова працівника в односторонньому порядку від використання щорічної основної відпустки у межах, установлених графіком, так і ненадання роботодавцем такої відпустки працівнику.

Реалізація права на відпустку є добровільною, разом з тим, відбувається за чітко встановленими законодавством про працю правилами.

Відмова працівника від відпустки у межах, установлених графіком, узгодженим власником або уповноваженим ним органом з працівником, може бути розцінена як порушення трудової дисципліни та потягти накладення дисциплінарного стягнення.

А от вирішувати, чи застосовувати відразу до працівника заходи дисциплінарного впливу чи спробувати вирішити проблемне питання мирним шляхом — повинен ОМС.

Алгоритм дій кадрової служби ОМС, якщо працівник не бажає йти у відпустку у вказаний у графіку відпусток період:

1

сповістити про час початку відпустки працівника під підпис не пізніше ніж за два тижні до початку відпустки ( в разі незгоди з ознайомленням або підписанням повідомлення про ознайомлення оформити відповідний акт)

2

видати розпорядження про надання відпустки (навіть за відсутності заяви працівника)

3

ознайомити з розпорядженням працівника під підпис (в разі незгоди з ознайомленням або підписанням повідомлення про ознайомлення із розпорядженням оформити відповідний акт)

4

не пізніше ніж за три дні до початку відпустки виплатити працівнику відпускні

Питання щодо надання відпусток вирішується за узгодженням між працівником та власником або уповноваженим ним органом, після чого затверджується графік надання відпусток. Підпис у відповідній графі графіку щорічних основних відпусток про ознайомлення із його змістом, відсутність будь-яких заперечень проти вказаного періоду надання відпустки свідчить про згоду працівника на надання йому відпустки. Тому, навіть якщо працівник відмовляється узгоджувати конкретний період відпустки та писати заяву про надання відпустки, ОМС зобов’язаний виконати імперативну норму законодавства про працю та оформити документи про надання працівнику відпустки.

Якщо після цього працівник залишається на роботі та незгоден із рішенням роботодавця про надання відпустки, ОМС необхідно фіксувати його перебування на роботі під час відпустки. Крім того, у такому випадку в ОМС з’являються підстави для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності за невиконання розпорядження роботодавця. Так, відповідно до ч. 1 ст. 147 Кодексу законів про працю України2 дисциплінарне стягнення у виді догани або звільнення може бути застосоване до працівника за порушення трудової дисципліни. Порушення трудової дисципліни полягає у невиконанні з вини працівника покладених на нього трудових обов’язків.

2 Далі за текстом — КЗпП.

Стаття 139 КЗпП встановлює такі обов’язки працівників: працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір. Із чого випливає, що відмова працівника від виконання розпорядження роботодавця про надання відпустки у вказаний у графіку відпусток період є порушенням трудової дисципліни. Алгоритм дій ОМС при застосуванні дисциплінарного стягнення у виді догани:

1. оформити доповідну записку про відмову працівника ознайомитись із повідомленням про час початку відпустки та розпорядженням про її надання

2. вимагати письмове пояснення щодо невиконання розпорядження про надання відпустки

3. оформити відповідний акт про відмову працівника від отримання повідомлення про надання пояснення або відмову від надання пояснення

4. оформити розпорядчий документ про оголошення догани, про що повідомити працівнику під підпис

5. оформити відповідний акт в разі відмови працівника ознайомитись з розпорядчим документом

Не зайвим буде нагадати працівнику про те, що якщо він не використає відпустки за час роботи в ОМС, то отримати грошову компенсацію за всі дні невикористаних відпусток у разі звільнення зможе тільки у тому разі, якщо доведе відсутність своєї вини в їх невикористанні (п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.12.1999). Це важко буде зробити при дотриманні власником або уповноваженим ним органом всіх, передбачених законом вимог щодо надання відпусток.

Тому в разі дотримання ОМС порядку затвердження графіків відпусток, ознайомлення з ними працівників, правильного документального оформлення відправлення працівника у відпустку, останньому годі розраховувати на судовий захист своїх прав та інтересів, бо останні в такій ситуації порушені не будуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі