Теми статей
Обрати теми

Про надання платних послуг закладами культури

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик, Макаренко Людмила, заступник міського голови — керуючий справами виконавчого комітету Чугуївської міської ради Харківської області
Приводом для написання статті стало таке запитання читача: «Яким документом оформляється розмір плати за надання платних послуг закладами культури: наказом керівника закладу культури чи рішенням ОМС? Наведіть приклад розрахунку вартості послуг та надай те інформацію про надання платних послуг закладами культури ОМС». Отже, будемо відповідати на поставлене запитання та виконувати прохання нашого читача.

Положення про надання платних послуг

Питання надання платних послуг закладами регулюють наступні нормативні документи:

1

постанова КМУ від 12.12.2011 № 1271, якою затверджено Перелік платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури1

2

спільний наказ Мінфіну та Мінекономрозвитку від 01.12.2015 № 1004/1113/1556, яким затверджено Порядок визначення вартості та надання платних послуг закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності2

Примітка. Порядок встановлює механізм визначення вартості та надання платних послуг закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності, юридичним та фізичним особам, згідно з переліком платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності, затвердженим постановою КМУ від 12.12.2011 № 1271.

При наданні платних послуг у сфері культури застосовують нормативно-правові акти, що регулюють культурну діяльність.

1 Далі за текстом — Перелік.

2 Далі за текстом — Порядок.

Давайте розберемось, що належить до закладів культури, заснованих на комунальній формі власності.

Відповідно до ст. 23 Закону України від 14.12.2010 № 2778-VI «Про культуру» до базової мережі закладів культури місцевого рівня належать комунальні заклади культури (бібліотеки, музеї, галереї, заповідники, виставкові зали, театри, філармонії, концертні організації, мистецькі колективи, кінотеатри, кіновідеопрокатні підприємства, об’єднання, палаци і будинки культури, інші клубні заклади, заклади освіти сфери культури, початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання та студії), парки культури та відпочинку тощо).

Для впорядкування питань надання платних послуг закладами культури, заснованими на комунальній формі власності, ОМС доцільно розробити та прийняти Положення про надання платних послуг закладами культури, заснованими на комунальній формі власності. Документ розробляється на підставі вимог Порядку та затверджується рішенням ради (виконавчого комітету).

Що має бути прописано у такому положенні?

Надаємо зразок (для прикладу у статті будемо розглядати уявні заклади культури: Комунальну установу «Культурний центр «N» та централізовану бібліотечну систему):

img 1

img 2

img 3

img 4

Положення, яке регламентує питання надання платних послуг, має бути прийняте з метою створення найбільш сприятливих умов для задоволення духовних, моральних та інтелектуальних потреб населення, організації, змістовного дозвілля, підвищення соціально-культурної активності населення, удосконалення обслуговування користувачів.

Основним завданням такого документа має бути покращення та удосконалення культурної роботи на території ради, а також поліпшення матеріальної бази закладів культури.

Для виконання платних послуг заклади культури мають використовувати свої фонди, основні засоби, матеріальні та нематеріальні активи.

Зауважимо, що завданням працівників, безпосередньо пов’язаних з наданням платних послуг, має бути надання користувачам інформації про всі види платних послуг, які пропонують заклади культури, а також здійснювати оформлення відповідних документів про надання платних послуг та слідкувати за якістю виконання послуг.

Перелік та прейскурант цін на платні послуги

img 5

Звичайно, без додатків до рішення ОМС не обійтись. Адже необхідно скласти перелік та прейскурант платних послуг.

Надаємо зразок наступних додатків:

img 6

img 7

img 8

img 9

img 10

img 11

Увага! Калькуляція розрахунків для комунальної установи надана без 100 % точних підрахунків. За основу розрахунків взяті примірні приклади, аби показати, як саме можна обчислити ту чи іншу послугу та які дані для цього можуть бути потрібні. Щоб отримати точні розрахунки, варто розуміти, що така робота кропітка, потребує бухгалтерських та фінансових знань.

img 12

img 13

img 14

Увага! Калькуляція розрахунків для централізованої бібліотечної системи надана без 100 % точних підрахунків на основі узагальнених даних. За основу розрахунків взяті примірні показники, аби показати, як саме можна обчислити ту чи іншу послугу та які дані для цього можуть бути потрібні. Щоб отримати точні розрахунки, варто розуміти, що така робота кропітка, потребує бухгалтерських та фінансових знань та може включати різні показники залежно від виду послуги.

Поради ОМС та закладам культури

Які поради можна надати ОМС та закладам культури при вирішенні питання із наданням платних послуг? На що треба звертати увагу?

По-перше, при розрахунку переліку та прейскуранту цін на платні послуги необхідно затверджувати ті послуги, які необхідні закладу культури або будуть у майбутньому необхідні.

По-друге, у розрахунок треба включати всі витрати, пов’язані з наданням цієї послуги (заробітна плата всього персоналу, який безпосередньо буде задіяний у наданні послуги, прибирання приміщень, світло, тепло).

По-третє, заклади культури мають самостійно визначити перелік платних послуг (тобто, які послуги вони мають змогу надавати у розрахунку їх можливостей, матеріально-технічного забезпечення тощо).

Зазначимо на прикладі Чугуївської міської ради Харківської області механізм складення та затвердження переліку платних послуг:

Заклад культури разом з органом управління (відділ культури і туризму) складає перелік платних послуг та подає на узгодження та затвердження до ради.

Відділ культури і туризму виносить проект рішення на сесію або виконавчий комітет.

Усі розрахунки на платні послуги складають бухгалтери з керівниками закладів культури разом з відділом культури і туризму.

Відділ культури і туризму узгоджує відповідні розрахунки з фінансовим управлінням.

Звернемо увагу, у п. 3 Порядку зазначено, що керівники державних та комунальних закладів культури мають встановити перелік платних послуг, що надаються закладами культури, із зазначенням часу, місця, способу та порядку надання кожної з послуг, розрахунку їх вартості та особи, відповідальної за їх надання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі