Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про Звіт про використання доходів (прибутків) неприбутковій організації

Підкажіть, будь ласка, за який звітний період треба подати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбутковій організації, якщо в середині звітного (податкового) року змінено організаційно-правову форму неприбуткової організації, але код ЄДРПОУ залишився незмінним й одночасно нею отримано рішення про повторне включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій? (Волинська обл.)

Постановою КМУ від 13.07.2016 № 440 затверджено Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру (далі — Порядок № 440). Відповідно до цього документа Реєстр включає ідентифікаційні та реєстраційні відомості про неприбуткові підприємства, установи та організації (далі — неприбуткові організації), зокрема:

— код згідно з ЄДРПОУ;

— найменування неприбуткової організації;

— дату включення неприбуткової організації до Реєстру, починаючи з якої визначається строк безперервної реєстрації неприбуткової організації;

— ознаку неприбутковості;

— дату присвоєння ознаки неприбутковості або її зміни;

— дату та номер рішення про включення, повторне включення неприбуткової організації до Реєстру або зміну ознаки неприбутковості;

— дату скасування ознаки неприбутковості;

— дату та номер рішення про виключення неприбуткової організації з Реєстру;

— найменування та ідентифікаційний код контролюючого органу.

Контролюючий орган за результатами моніторингу відомостей, що містяться в Реєстрі, а також відомостей щодо найменування неприбуткової організації, інших відомостей, зазначених у реєстраційній заяві, отриманих з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, щодо неприбуткових організацій, вносить відповідні зміни до ідентифікаційних та реєстраційних відомостей про неприбуткову організацію, що містяться в Реєстрі (п. 13 Порядку № 440). У разі встановлення підстав для зміни ознаки неприбутковості контролюючий орган вносить відповідні записи (зміни) до Реєстру та видає (надсилає) неприбутковій організації рішення про зміну ознаки неприбутковості.

У роз’ясненні фіскалів, розміщеному на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», зазначено, що відповідно до п. 14 Порядку № 440 у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) до контролюючого органу подається реєстраційна заява з позначкою «зміни». До заяви мають бути додані копії документів, як того вимагає п. 6 Порядку № 440.

Зауважимо, що заява та копії документів мають бути подані протягом 30 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін, а у разі, коли державна реєстрація змін не здійснюється, — протягом 30 календарних днів з моменту виникнення зазначених у п. 14 Порядку № 440 обставин.

Отже, за результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, протягом 14 календарних днів з дня їх отримання контролюючий орган приймає рішення, зокрема, про повторне включення неприбуткової організації до Реєстру. Підставою для цього є п. 8 Порядку № 440.

Неприбуткові організації, визначені п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України, подають Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Форма такого звіту затверджена наказом Мінфіну від 17.06.2016 № 553.

Як зазначають фіскали, інформацію про дату та номер Рішення про включення неприбуткової організації до Реєстру зазначають у рядку 7 Звіту, про ознаку неприбутковості — у рядку 8 Звіту. При цьому у рядках 7 та 8 Звіту зазначають дату та номер останнього рішення контролюючого органу, зокрема, про повторне включення неприбуткової організації до Реєстру та про зміну ознаки неприбутковості.

Тож якщо в середині звітного (податкового) року змінено організаційно-правову форму неприбуткової організації (код згідно з ЄДРПОУ залишився незмінним) та отримано рішення з позначкою «про повторне включення» до Реєстру, то такою неприбутковою організацією до контролюючого органу за місцем обліку подається Звіт за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, із показниками діяльності, обрахованими за період з першого календарного дня по останній календарний день звітного (податкового) року, а також річна фінансова звітність.

О. Ковшова, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі