Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про нараховування єдиного внеску з робіт за цивільно-правовим договором

Як правильно треба нараховувати єдиний внесок, якщо є факт виконання робіт за цивільно- правовим договором? Чи треба в такому випадку враховувати вимогу щодо сплати єдиного внеску з мінімальної заробітної плати? (Запитання з електронної пошти редакції)

Єдиний внесок для платників встановлюється у розмірі 22 % бази нарахування єдиного внеску. За договором підряду (цивільно-правовим договором) одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу (ст. 837 Цивільного кодексу України). Отже, виконання робіт (надання послуг) за ЦПД відноситься до доходів із джерел не за основним місцем роботи. Якщо фізична особа виконує роботи (надає послуги) за ЦПД, причому це не є основним місцем роботи фізичної особи, то вимоги ч. 5 ст. 8 Закону України від 08.07.2010 № 2464 не застосовуються. У цьому випадку єдиний внесок нараховується на суми доходу у вигляді винагороди за ЦПД незалежно від суми такого доходу, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Як зазначають фіскали за посиланням zp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/382117.html, вимога щодо сплати єдиного внеску з мінімальної зарплати діє тільки за основним місцем роботи. Якщо працівник виконує роботу (надає послуги) за ЦПД і для нього це є основним місцем роботи, то до загальної бази нарахування єдиного внеску за місяць включається як заробітна плата, так і сума винагороди за ЦПД, і тільки потім здійснюється порівняння із сумою мінімальної заробітної плати за місяць. Якщо загальна сума буде меншою за розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

О. Ковшова, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі