Теми статей
Обрати теми

Заміна боржника у виконавчому провадженні

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, ОМС, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, установлену законом. На практиці виникають питання, які ускладнюють саму процедуру виконання судового рішення, як-от припинення чи смерть боржника, зміна основних даних про нього.

Усі процесуальні кодекси пропонують нам декілька варіантів того, що може відбутись після винесення судового рішення, у тому числі:

1

Виправлення описок і арифметичних помилок

2

Винесення додатково судового рішення

3

Роз’яснення судового рішення

Після того як рішення суду набуде законної сили, воно підлягає виконанню. У разі якщо особа, не на користь якої ухвалене рішення, добровільно виконує рішення суду належним чином, то, відповідно, й питання про звернення до органів, які здійснюють примусове виконання судового рішення, не стоїть. Інше питання, коли, на жаль, доводиться застосовувати примусові процедури.

Виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

На стадії виконання судового рішення суд, який ухвалив судове рішення, може вирішувати такі питання:

1

про виправлення помилки у виконавчому документі

2

визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню

3

забезпечення виконання судового рішення

4

стягнення на користь боржника безпідставно одержаного стягувачем за виконавчим документом

5

поновлення пропущеного строку для пред’явлення виконавчого документа до виконання

6

відстрочення чи розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання

7

звернення стягнення на грошові кошти, що належать третім особам, та нерухоме майно, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку

8

зупинення виконання (дії) судового рішення

9

заміну сторони виконавчого провадження

Пропоную ознайомитись із процедурою заміни боржника у виконавчому провадженні.

Заміна боржника/стягувача

Усі кодекси містять майже однакове формулювання статей, які встановлюють правила заміни боржника виконавчого провадження.

Так, відповідно до ст. 442 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає таку заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

При цьому неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому ст. 272 цього Кодексу.

На практиці може виникнути питання, що правонаступництво відбулось після отримання виконавчого листа, але до звернення до виконавчої служби. Відповідно звертатись до виконавчої служби/управління Державної казначейської служби є не резонним та лише буде зайвим витрачанням часу.

Доречно одразу, як тільки-но вам стало відомо про необхідність заміни сторони у справі, подавати відповідне клопотання до суду. На практиці може стати, що саме ваш ОМС є правонаступником боржника у справі. Звісно, право повідомити суду такі важливі обставини у вас є, проте це не є обов’язком. Відповідно й подавати заяву про заміну боржника, швидше за все, буде стягувач у справі.

Унаслідок зміни структури ради може змінитися стягувач (один орган припинено, створено інший орган, який став правонаступником, про що внесені відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань), відповідно й новий стягувач, який зацікавлений у щонайшвидшому виконанні судового рішення, ухваленого на його користь, зацікавлений у видачі правильно оформленого виконавчого листа, навіть після отримання виконавчого листа із неправильними відомостями у виконавчому документі.

На цей випадок законодавством передбачено, що заміна боржника або стягувача можлива навіть до відкриття виконавчого провадження за правилами, встановленими в рамках виконавчого провадження.

Отже, щоб отримати виконавчий документ із правильним відомостями про нового учасника виконавчого провадження, слід подати заяву про заміну сторони виконавчого провадження.

Я окремо звертаю увагу, що в попередньому номері нашого видання ви могли ознайомитись із правилами виправлення даних про боржника та стягувача шляхом направлення заяви про виправлення помилки у виконавчому документі. Припинення чи смерть стягувача/боржника не є підставою для внесення змін у виконавчий документ за процедурою, яка передбачена правилами виправлення описок та помилок. У такому випадку має включатися правило заміни сторони виконавчого провадження.

Тепер про те, як бути із виконавчими листами, які видані та містять уже неактуальну інформацію про сторону виконавчого провадження. Їх потрібно буде визнавати такими, які не підлягають виконанню.

Повторюсь, усі процесуальні кодекси у цьому питанні єдині, тож продовжу наводити приклади саме в рамках адміністративного процесу.

Згідно зі ст. 432 КАС України суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.

Суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов’язок боржника відсутній повністю чи частково у зв’язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

Суд розглядає таку заяву в десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника і постановляє ухвалу. Неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви. До розгляду заяви суд має право своєю ухвалою зупинити виконання за виконавчим документом або заборонити приймати виконавчий документ до виконання.

Про виправлення помилки у виконавчому документі та визнання його таким, що не підлягає виконанню, суд постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена.

Тож якщо підстави для заміни сторони виконавчого провадження (боржника) з’явились саме після видачі виконавчого листа, суду доречно писати заяву, яка буде містити одразу дві вимоги: і про заміну боржника, і про визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню.

Далі пропоную до вашої уваги зразок такої заяви на прикладі адміністративного судочинства.

img 1

img 2

Окремо звертаю увагу: з огляду на таке, що за наслідками розгляду заяви постановляється ухвала, яка може бути оскаржена, відповідно отримати новий виконавчий лист можна буде лише після набуття ухвалою сили.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі