Теми статей
Обрати теми

Посадова особа ОМС призвана на військову службу: чи зберігається місце роботи?

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Як правильно діяти посадовій особі ОМС у разі надходження повістки про призов на строкову військову службу та прибуття на призовну дільницю? Чи побоюватись їй звільнення або ж робоче місце за нею зберігається на час служби? Відповіді на ці та інші запитання – в нашій статті.

Служба або звільнення

Відповідно до ст. 2 Закону України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу»1 військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності. Час проходження військової служби зараховується громадянам України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

1 Закон № 2232.

Військову службу, яку проходять громадяни України, поділяють на службу за контрактом та службу за призовом.

Військова служба за контрактом — добровільна військова служба громадян України, яку вони здійснюють на умовах укладеного контракту.

Військова служба за призовом — обов’язкова військова служба громадян України, які придатні до неї за станом здоров’я та віком.

У свою чергу, до добровільної військової служби (за контрактом) належать:

1

військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів

2

військова служба за контрактом осіб рядового складу, сержантського і старшинського складу, офіцерського складу

До військової служби за призовом належать:

1

строкова військова служба

2

військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період

3

військова служба за призовом осіб офіцерського складу

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України2 призов або вступ працівника або власника — фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи, посада відповідно до частин 3, 4 ст. 119 КЗпП, є підставою для припинення трудового договору.

2 КЗпП.

Якщо буквально розуміти цю статтю закону, то вступ посадової особи на військову службу є підставою для звільнення його з посади.

Разом із тим частини 3, 4 ст. 119 КЗпП гарантують збереження робочого місця, посади та середнього заробітку призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

Про те, що громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами 3 та 4 ст. 119 КЗпП, говорить ч. 2 ст. 39 Закону № 2232.

Отже, за посадовою особою ОМС, яка призвана на військову службу під час дії особливого періоду, зберігати місце роботи та посаду ОМС, як роботодавець, зобов’язаний.

Чи діє нині особливий період?

Для відповіді на це запитання звернемось до норм Закону України від 06.12.1991 № 1932-XII «Про оборону»3 і Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»4.

3 Закон № 1932.

4 Закон № 3543.

Так, за змістом ст. 3 Закону № 1932 підготовка держави до оборони в мирний час включає, зокрема, забезпечення Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, та правоохоронних органів підготовленими кадрами, озброєнням, військовою та іншою технікою, продовольством, речовим майном, іншими матеріальними та фінансовими ресурсами; розвиток військово-технічного співробітництва з іншими державами з метою забезпечення Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, та правоохоронних органів озброєнням, військовою технікою і майном, які не виробляються в Україні; підготовку національної економіки, території, органів державної влади, органів військового управління, органів місцевого самоврядування, а також населення до дій в особливий період.

Відповідно до ст. 1 Закону № 3543 особливий період — це період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Мобілізація — комплекс заходів, здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту — на організацію і штати воєнного часу. Мобілізація може бути загальною або частковою та проводиться відкрито чи приховано.

Демобілізація — це комплекс заходів, рішення про порядок і терміни проведення яких приймає Президент України, спрямованих на планомірне переведення національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на роботу і функціонування в умовах мирного часу, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту — на організацію і штати мирного часу.

Особливий період закінчується з прийняттям Президентом України відповідного рішення про переведення усіх інституцій України на функціонування в умовах мирного часу.

Перший Указ Президента України від 17.03.2014 № 303 «Про часткову мобілізацію» затверджено Законом України від 17.03.2014 № 1126-УІІ «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» й з того часу в Україні діє особливий період, відповідне рішення уповноваженою особою про його скасування, як і рішення про демобілізацію військовослужбовців, прийнятих на військову службу, не приймалося (постанова Верховного Суду від 12.09.2019 у справі № 61-44975св18).

У нашому випадку посадова особа ОМС розпочне військову службу в період дії особливого періоду, який не скасовано, а отже ОМС як роботодавець зобов’язаний буде зберігати за ним робоче місце до закінчення особливого періоду або до дня його фактичного звільнення з військової служби.

Тож, посадовій особі ОМС не варто бентежитись з приводу звільнення з роботи через надходження повістки.

Навпаки, повістку необхідно пред’явити кадровій службі ОМС, бо саме вона буде слугувати підставою для видання розпорядження про звільнення посадової особи ОМС від роботи у зв’язку із призовом на строкову військову службу.

Тим паче, що ОМС як роботодавець буде оповіщений про виклик їх робітника, оскільки відповідно до п. 64 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою КМУ від 21.03.2002 № 352, наказ районного військового комісара про призов на строкову військову службу та прибуття призовників на призовні дільниці розсилається житлово-експлуатаційним організаціям, домовласникам, відповідним виконавчим органам сільських, селищних і міських рад, на підприємства, в установи та організації, навчальні заклади.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі