Теми статей
Обрати теми

Про самопредставництво ОМС

18.12.2019 прийнято Закон України № 390-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва органів державної влади, органів влади АРК, ОМС, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення в суді», на який чекали абсолютно всі юристи ОМС. Який же рада нам зробила подаруночок під ялинку? Читайте нижче.

Конституцією України у ст. 1312 закріплено виключне право адвокатів на представництво іншої особи в суді, при цьому не заборонено особі представляти себе саму.

Поняття «самопредставництва» розкривається в усіх процесуальних кодексах. Реформами, що провадилися у 2017 році, було скасовано право юридичних осіб на особисте представництво в судах їх штатними працівниками. Визначення поняття «самопредставництво юридичної особи» шляхом закріплення такого права тільки за керівником або членом виконавчого органу такої юридичної особи, а для держави та територіальної громади – тільки за керівником не означає наділення правом на самопредставництво працівників юридичної особи. Це могло призвести з 01.01.2020 для ОМС до звуження прав юридичних осіб, адже, по суті, не залишало їм вибору між реальною можливістю реалізувати свої права в судовому процесі особисто або із залученням адвоката.

Так, закріплення права на самопредставництво тільки за керівником юридичної особи, у т. ч. ОМС або членом виконавчого органу великих юридичних осіб публічного та приватного права (державні або комунальні підприємства, транспортні підприємства, банки, страхові компанії, інфраструктурні компанії тощо), які здійснюють свою діяльність на загальнодержавному або регіональному рівні, перетворює таке право на фікцію. Фактично право керівника ОМС на самопредставництво очолюваної ним юридичної особи не може бути реалізоване, якщо така юридична особа (як трапляється на практиці) є одночасно стороною в десятках чи навіть сотнях судових справ.

З метою належного забезпечення органів державної влади, органів влади АРК, ОМС, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення (тобто юридичних осіб і публічного, і приватного права) правом на доступ до суду та належну юридичну допомогу, кваліфікований захист їх прав та законних інтересів, раціональне використання коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів рада прийняла вищеназваний Закон (ср. ).

Закон розширює перелік осіб, які можуть здійснювати самопредставництво усіх без винятку юридичних осіб незалежно від порядку їх створення в суді, а саме надати таку можливість не тільки керівникам, членам виконавчих органів юридичної особи, але й іншим уповноваженим особам відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (тобто включаючи працівників) тощо.

Зазначений Закон має забезпечити право органів державної влади, органів влади АРК, ОМС, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення на юридичну допомогу та доступ до суду, сприятиме кваліфікованому розв’язанню юридичних проблем таких юридичних осіб, дозволить раціонально планувати та витрачати кошти державного й місцевих бюджетів на нагальні потреби держави та територіальних громад (без додаткових витрат), сприятиме подоланню існуючих прогалин у законодавстві щодо можливості самопредставництва органів державної влади, органів влади АРК, ОМС, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення в судах.

Усі три процесуальні кодекси: КАС України, ГПК України та ЦПК України, тепер будуть мати ідентичні положення щодо участі юридичної особи та суб’єкта владних повноважень, який не є юридичною особою, у справі.

Так, юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника. Ця норма доповнена в КАС України ще одним учасником судової справи — суб’єктом владних повноважень, який не є юридичною особою.

Держава, АРК, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади АРК, ОМС відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади АРК, ОМС), або через представника».

Цей Закон набирав чинності 29.12.2019, відповідно адвокатська монополія для ОМС так і не настала.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі