Теми статей
Обрати теми

Методика оцінювання соціальних інституцій

Кулініч Олег, кандидат наук з державного управління, виконавчий директор ГО «Інститут соціальної політики регіону», Лиска Олексій, координатор проєкту GIZ, кандидат наук з державного управління
Методика оцінювання соціальних інституцій розроблена Громадською організацією «Інститут соціальної політики регіону» за підтримки Німецького Товариства міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH в рамках проєкту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості ВПО» як компонента «Ініціатив інфраструктурної програми для України» (IIPU), що втілюється за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ). Ця методика є інноваційним інструментом визначення поточного стану організацій та розроблення обґрунтованих планових документів щодо вдосконалення їх діяльності.

Визначення ефективності функціонування будь-якої інституції, з’ясування відповідності результатів її роботи функціям і повноваженням обумовлює необхідність проведення регулярного обстеження цієї інституції, дослідження статичних і динамічних показників її діяльності, виявлення проблем функціонування та перспектив розвитку. Задокументовані результати такого обстеження, будучи вираженими в кількісних або якісних показниках, дозволяють комплексно охарактеризувати відповідну інституцію.

Оцінювання інституцій здійснюється для досягнення, перш за все, таких цілей:

1. Фіксація поточного стану організації. Результати оцінювання можуть використовуватись для порівняння стану організації в різні моменти часу для відслідковування динаміки розвитку інституції або порівняння даної організації з іншими — для, зокрема, рейтингування, вивчення і застосування кращих практик тощо.

2. Формалізоване виявлення проблемних питань у структурі і процесах інституції, визначення викликів, а також з’ясування потенціалу організації та можливостей для її розвитку. У цьому випадку результати оцінювання зазвичай необхідно ретельно проаналізувати (наприклад, використовуючи SWOT-аналіз). У свою чергу, результати такого аналізу стануть основою для розроблення документів стратегій, планів дій, дорожніх карт щодо напрямків та кроків подальшого розвиту інституцій.

Дана методика надає можливість провести оцінювання органів влади, у тому числі структурних підрозділів органів місцевого самоврядування, відповідальних за соціальний захист населення в громаді, або соціальних закладів (територіальних центрів соціального обслуговування, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді тощо).

Методика базується на наборі показників, запропонованих експертами, виходячи із чинної нормативно-правової бази у сфері соціального захисту населення та реальної практики функціонування відповідних інституцій. Набори показників розроблено окремо для органів влади (Додаток 1), окремо — для соціальних закладів (Додаток 2).

Всі показники об’єднані в чотири категорії: «Організаційно-правове забезпечення», «Матеріально-технічне забезпечення», «Кадрове забезпечення», «Зовнішня комунікація».

Кожен показник оцінюється за 6-бальною шкалою (від 0 до 5).

Зрозуміло, що не всі показники є рівноцінними з точку зору їх важливості для функціонування інституції. Тому для врахування відмінностей впливу різних показників на загальний результат для кожного показника емпіричним шляхом було визначено свій ваговий коефіцієнт.

Максимально можлива сума балів у кожній категорії — 250.

Методика пройшла апробацію у 2018-2019 роках у 20 громадах Дніпропетровської, Запорізької і Харківської областей, в яких аналітика щодо стану соціальних інституцій була доповнена результатами фокус-груп з отримувачами соціальних послуг та матеріалами співбесід з членами місцевих недержавних організацій соціального спрямування. Узагальнена та проаналізована інформація стала основою для розробки короткострокових Планів дій та довгострокових рекомендацій щодо удосконалення діяльності соціальних інституцій.

У поточному вигляді методика оцінювання соціальних інституцій адаптована до практичного застосування у громадах без залучення сторонніх висококваліфікованих експертів. Її використання може бути корисним для очільників управлінь/відділів соціального захисту населення та соціальних закладів для проведення самооцінки, керівництву органів місцевого самоврядування для ідентифікації та розробки шляхів стану соціальної сфери у громаді, а також представникам недержавних організацій при здійсненні, наприклад, громадської експертизи.

Для полегшення процесу оцінювання кожному показнику встановлено критерії нарахування балів. При користуванні автентичним Exсel-файлом з методикою підрахунок оцінок за кожним показником здійснюється автоматично шляхом множення виставленого бала на відповідний коефіцієнт. Так само автоматично відбувається підрахунок суми оцінок в кожній категорії оцінювання, а також визначення підсумкового результату оцінювання соціальної інституції.

Процес оцінювання соціальних інституцій можна умовно розділити на 5 етапів.

1. Вивчення інформації про інституцію у відкритих джерелах (офіційні сайти та сторінки в соціальних мережах інституції та органу місцевого самоврядування, публікації у місцевих ЗМІ тощо).

2. Очне візуальне знайомство з інституцією (вивчення матеріального стану, облаштування тощо).

3. Вивчення публічної інформації, яка регламентує діяльність інституції (положення, інструкції, програми, плани, звіти тощо).

4. Особисте спілкування з працівниками, клієнтами та партнерами.

5. Опрацювання отриманої інформації.

Зазначимо, що методика не претендує на статус завершеного продукту. Автори цілком усвідомлюють, що ця розробка може і має бути удосконалена. Більше того, динаміка перетворень, які тривають у царині соціального захисту населення, реформування відповідної сфери дають підстави прогнозувати, що вже найближчим часом суттєві трансформації торкнуться й відповідних інституцій, їх функцій, повноважень, завдань, організаційних структур, процесів. А відтак, щоб адекватно оцінити ці оновлені інституції, методика як мінімум потребуватиме й інший набір індикаторів, аніж той, який застосовується у поточній версії.

Оцінювання соціальних інституцій

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі