Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про зміни до Порядку списання об’єктів державної власності

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Які зміни відбулись у Порядку списання об’єктів державної власності, затвердженому постановою КМУ від 08.11.2007 № 1314? Чи стосуються ці зміни порядку списання об’єктів комунальної власності?

Дійсно, завдяки постанові КМУ від 09.09.2020 № 814 до Порядку списання об’єктів державної власності завітали зміни. Їх не так й багато, але на них варто звернути увагу. Чому? Тому що механізм списання об’єктів державної власності визначений Порядком списання об’єктів державної власності, а от механізму списання об’єктів права комунальної власності чинне законодавство не визначає. Відтак за принципом аналогії для об’єктів комунальної власності ОМС використовують нормативно-правові акти, що регулюють питання списання об’єктів державної власності, зокрема, приймають власний порядок, але беручі за основу Порядок списання об’єктів державної власності.

Нагадаємо, що про деталі списання об’єктів права комунальної власності ми писали у № 5 за 2018 рік (стаття «Списання об’єктів права комунальної власності: приймаємо Порядок»).

Повернемось до змін.

Зокрема, відтепер списання повністю амортизованих основних фондів (засобів), крім нерухомого майна, об’єктів незавершеного будівництва (незавершених капітальних інвестицій у необоротні матеріальні активи), інших необоротних матеріальних активів суб’єкта господарювання, первісна (переоцінена) вартість яких становить менш як 50 тис. грн, здійснюється за рішенням керівника такого суб’єкта (за винятком підприємств, щодо яких прийнято рішення про приватизацію). Раніше така сума дорівнювала 20 тис. грн.

Також доповнено, що:

— суб’єкти господарювання, на балансі яких перебуває майно, первісна (переоцінена) вартість якого становить більш як 50 тис. гривень та яке не використовується, у тому числі морально застаріле та фізично зношене, подають щомісяця до 10 числа інформацію про таке майно суб’єктам управління. Суб’єкт управління з метою ефективного використання та безоплатної передачі такого майна іншим суб’єктам господарювання, що належать до сфери його управління, або іншим суб’єктам управління оприлюднює отриману інформацію на власному офіційному вебсайті;

— відсутність протягом 30 робочих днів з дня оприлюднення інформації стосовно морально застарілого та фізично зношеного майна пропозицій щодо його передачі може використовуватися під час здійснення списання такого майна як підтвердження неможливості його безоплатної передачі в установленому порядку.

Як бачимо, тепер необхідно подавати та оприлюднювати інформацію про те майно, яке бюджетні установи обліковують на балансі, однак не використовують. Це має дозволити більш ефективно здійснювати управління майном.

ОМС можуть відповідно до змін підкоректувати власні порядки списання об’єктів комунальної власності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі