Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про зміни до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом придбання державних цінних паперів

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Які зміни відбулись у Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом придбання державних цінних паперів? Чи є переваги у такого розміщення?

Ще у 2018 році Уряд своєю постановою від 23.05.2018 № 544 затвердив Порядок розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом придбання державних цінних паперів. Саме з цієї дати місцеві бюджети отримали механізм розміщення таких коштів шляхом придбання державних цінних паперів. У цілому запропонований урядом механізм покликаний захистити кошти місцевих бюджетів та отримати додатковий фінансовий ресурс у вигляді відсоткового доходу за державними облігаціями для фінансування пріоритетних видатків регіонів.

Постановою КМУ від 23.09.2020 № 855 до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом придбання державних цінних паперів були внесені певні зміни (на момент написання відповіді не набрали чинності). Зокрема:

— уточнена умова розміщення тимчасово вільних коштів шляхом придбання державних цінних паперів, яка стосується визначення у договорі про обслуговування рахунку в цінних паперах між місцевим фінансовим органом та первинним дилером обов’язкових умов щодо перерахування первинним дилером процентного доходу/дисконту та/або суми погашення державних цінних паперів — не пізніше наступного банківського дня після їх отримання, відповідальності в разі неповернення чи несвоєчасного повернення коштів у зазначений строк на відповідні рахунки місцевих бюджетів, відкриті в Казначействі;

— прописано, що повернення коштів місцевих бюджетів за придбані державні цінні папери після їх погашення та/або виплати доходу (процентів/дисконту) або продажу на фондовому ринку здійснюється на відповідні рахунки місцевих бюджетів, відкриті в Казначействі (раніше повернення відбувалось лише після їх погашення або продажу на фондовому ринку);

— уточнена вимога, відповідно до якої у договорі про обслуговування рахунку в цінних паперах обов’язково зазначаються реквізити рахунку для обліку надходжень загального фонду місцевого бюджету, на який у строки, передбачені умовами розміщення державних цінних паперів, перераховуються доходи (проценти/дисконт) за державними цінними паперами.

Станом на сьогодні Мінфін здійснює розміщення короткострокових облігацій внутрішніх державних позик України під річний відсоток, який є значно вищим, ніж відсоток, що пропонують банківські установи за короткостроковими депозитами. Тобто цей інструмент є альтернативою депозитам. Згідно з вимогами Порядку місцеві фінансові органи за рішенням відповідної місцевої ради мають право здійснювати придбання державних цінних паперів за рахунок тимчасово вільних коштів, що обліковуються на рахунках загального та спеціального фондів, окрім субвенцій, отриманих з інших бюджетів, і коштів резервного фонду, відволікання яких не призведе до втрати платоспроможності місцевого бюджету та виникнення заборгованості за відповідним фондом місцевого бюджету впродовж періоду, на який передбачається здійснити придбання державних цінних паперів.

До значних переваг при розміщенні коштів шляхом придбання цінних паперів можна віднести те, що повернення таких коштів до бюджету не обмежується бюджетним періодом. Це дає можливість розмістити кошти на вигідних умовах у кінці року. Можна самостійно вибрати облігації з найбільш вигідними умовами їх розміщення, зокрема датою їхнього погашення.

Додамо, що розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом придбання державних цінних паперів здійснюється з урахуванням умов Положення про порядок проведення операцій, пов’язаних з розміщенням облігацій внутрішніх державних позик, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 18.06.2003 № 248.

Про те, як придбати державні цінні папери, як здійснюється їх розміщення саме для місцевих бюджетів, можна дізнатись на офіційному сайті Мінфіну за посиланням mof.gov.ua/uk/ovdp-dlja-miscevih-bjudzhetiv.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі