Теми статей
Обрати теми

Щодо продовження договору оренди комунального майна з закладами освіти

Фонд державного майна України
Витяг із листа Фонду державного майна України від 20.08.2020 № 10-16-16695

<... щодо продовження договору оренди комунального майна з закладами освіти <...> повідомляємо.

Проаналізувавши положення нового Закону України від 03.10.2019 № 157-IX «Про оренду державного та комунального майна» (далі — Закон), Фонд дійшов висновку про наступне. Абзацом 2 ч. 2 ст. 18 Закону передбачено, що без проведення аукціону можуть бути продовжені договори, які: «укладені та продовжуються вперше, за умови, якщо строк оренди за такими договорами становить 5 років або менше». Тобто мова йде про договори, які були укладені відповідно до Закону України від 10.04.1992 № 2269-XII «Про оренду державного та комунального майна» (далі — Закон № 2269-XII), який вже втратив чинність, і при цьому строк таких договорів становить 5 років або менше. У свою чергу абз. 3 та 4 ч. 2 ст. 15 Закону передбачено, що без аукціону також можуть бути продовжені договори, які:

«укладені без проведення аукціону з установами, організаціями, передбаченими частиною першою статті 15 цього Закону;

укладені без проведення аукціону з підприємствами, установами, організаціями, передбаченими частиною другою статті 15 цього Закону відповідно до вимог ст. 15 цього Закону, крім випадків, передбачених абз. 11 та 12 ч. 2 ст. 15 цього Закону».

Оскільки Закон набрав чинності з 01.02.2020, договори оренди, укладені відповідно до Закону № 2269-XII (у тому числі і без проведення конкурсу), які продовжуються не вперше, не належать до тих, які були укладені без проведення аукціону відповідно до вимог ст. 15 Закону, і, відповідно, не можуть бути продовжені без проведення аукціону. <...>

<...> відповідно до вимог п. 29 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою КМУ від 03.06.2020 № 483 (далі — Порядок), не може бути використане за будь-яким цільовим призначенням:

майно закладів охорони здоров’я;

майно закладів освіти;

об’єкти соціально-культурного призначення (майно закладів культури, фізичної культури і спорту);

нерухоме майно, в якому розміщені органи державної влади або органи місцевого самоврядування, Збройних Сил, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, правоохоронних органів і органів доходів і зборів;

майно, що було закріплене на праві господарського відання за Національним банком і передане до сфери управління інших державних органів або у комунальну власність або закріплене на праві господарського відання за Національним банком з цільовим функціональним призначенням для зберігання запасів готівки Національного банку та проведення технологічних процесів щодо забезпечення готівкового грошового обігу;

майно, щодо якого відповідним представницьким органом місцевого самоврядування прийняте рішення про його використання за конкретним цільовим призначенням.

Відповідно до абз. 7 п. 29 Порядку: «Такі об’єкти оренди можуть використовуватися лише для розміщення відповідних закладів або лише із збереженням профілю діяльності за конкретним цільовим призначенням, встановленим рішенням відповідного представницького органу місцевого самоврядування, крім випадків, що передбачають використання частини такого майна з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо такими закладами, пов’язаних із забезпеченням чи обслуговуванням діяльності таких закладів, їх працівників та відвідувачів.».

Крім того, абз. 5 ч. 2 ст. 18 Закону передбачено, що без аукціону також можуть бути продовжені договори, які: «укладені з підприємствами, установами, організаціями, що надають соціально важливі послуги населенню, перелік яких визначається КМУ, додатковий перелік яких може бути визначений представницькими органами місцевого самоврядування згідно із законодавством».

Таким чином, порушене у листі Адміністрації питання може бути вирішене на рівні місцевого самоврядування.

Перший заступник Голови Фонду Л. Антонєнко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі