Теми статей
Обрати теми

Доплата за роботу на «двох стільцях»

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Доручення виконання роботи за тимчасово відсутнього працівника ОМС (йдеться про посади, на які особи призначаються) доволі звична практика в ОМС. І начебто чинним законодавством врегульовано питання щодо виплати доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, але, як показує практика, є питання щодо розміру таких доплат. Тож про це і не тільки йтиметься у нашій статті.

Оформлення «тимчасової заміни» відсутнього працівника ОМС

Почнемо з того, що в чинному законодавстві немає норми, яка б визначала поняття «виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника».

Те, що працівник може виконувати роботу одночасно на декількох посадах, замінюючи тимчасово відсутнього працівника, встановлено Кодексом законів про працю України1.

1. КЗпП.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Відповідно до постанови Ради міністрів СРСР від 04.12.1981 № 1145 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» та Інструкції щодо застосування цієї постанови від 14.05.1982 № 53-ВЛ, затвердженої Державним комітетом СРСР з Всесоюзної Центральної ради професійних спілок, під виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи слід розуміти заміну працівника, відсутнього у зв’язку із хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли відповідно з чинним законодавством за ним зберігається робоче місце (посада).

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи допускається на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації за згодою працівника протягом встановленої законодавством тривалості робочого дня (робочої зміни), якщо це економічно доцільно і не веде до погіршення якості продукції, виконуваних робіт, обслуговування населення.

Отже, як бачимо, посадова особа ОМС, яка буде виконувати обов’язки тимчасово відсутнього працівника:

— не звільняється від виконання своєї основної роботи;

— буде виконувати роботу тимчасово відсутнього працівника у свій робочий час;

— буде отримувати доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника допускається тільки за згодою працівника, яка оформлюється у письмовому вигляді в довільній формі (заявою, повідомленням тощо), та за умови видання відповідного розпорядження. В розпорядженні повинно вказуватись про те, яка саме робота доручається працівнику, строк її виконання (заміни тимчасово відсутнього працівника на період перебування у відпустці, на лікарняному тощо) та розмір доплати. Про намір покладення додаткових обов’язків з виконання роботи за тимчасово відсутнього працівника кадрова служба ОМС за два місяці повинна попередити працівника.

Доплата за «тимчасову заміну»

Абзацом «а» п.п. 3 п. 3 постанови КМУ від 30.08.2002 № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» визначено, що доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників в бюджетній сфері встановлюється в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки) працівника, який виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника.

В ОМС має бути розроблено положення про умови оплати праці, в якому вирішені всі питання, пов’язані з організацією оплати праці працівників ОМС, зокрема щодо розміру та виплати доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників ОМС.

Оскільки визначення розміру доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника є прерогативою голови ОМС, за умови дотримання ОМС всіх інших норм чинного законодавства щодо покладення обов’язків тимчасово відсутнього працівника, навіть у судовому порядку такий працівник не зможе спростувати правомірність дій ОМС.

Юрист ОМС звернувся до суду з позовом, зокрема, про стягнення з відповідної сільської ради недоплаченої заробітної плати, а саме доплати за виконання ним обов`язків тимчасово відсутнього землевпорядника за період.

Як було встановлено в ході судового розгляду, розпорядженням сільського голови на юриста за його згодою дійсно було покладено виконання обов`язків землевпорядника ради на час відсутності основного працівника у зв`язку з її перебування на лікарняному по вагітності та пологам, з яким останній ознайомлений без зауважень. Вказаним актом не встановлено розміру доплати за виконання обов`язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи.

Але положення про умови оплати праці працівників сільської ради, яке є додатком до рішення сільської ради, розроблено згідно зі ст. 21 Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» та відповідно до п. 1 постанови КМУ від 09.03.2006 № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів»2.

2 Постанова № 268.

Юрист отримував доплату в розмірі 10 % від посадового окладу, при цьому її найменування в таблиці як надбавка не змінює її сутності.

Визначення розміру такої доплати (до 50 %, а не рівно 50 %) законодавством визначено як дискреційні повноваження керівника органу, тому висновки суду апеляційної інстанції про відмову у задоволенні позовних вимог у цій частині є правильними.

Висновки

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника — справа добровільна, якщо працівник погоджується зі всіма умовами, які пропонує йому ОМС, як роботодавець, у випадку «заміни» відсутнього службовця, а кадрова служба ОМС належним чином оформлює «заміну», оскаржити дії ОМС, а тим паче стягнути доплату у більшому розмірі, аніж домовлялись, не вийде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі