Теми статей
Обрати теми

Зміни у Класифікаторі. Перейменовуємо посаду

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Класифікатор професій зазнає все більше змін. «Старі» професії зникають, з’являються нові, коригуються назви існуючих посад. Як наслідок, юристам доводиться допомагати кадровикам уносити зміни. Як правильно це зробити, читайте в сьогоднішній статті.

Останні (дев’яті за ліком) зміни до Класифікатора професій були внесені минулого року наказом Мінекономіки від 18.08.2020 р. № 1574*.

Тут передусім слід проаналізувати, чи змінюються в результаті «пертурбацій», що відбулися в Класифікаторі, посадові обов’язки працівника. Якщо заміна одного професійного найменування роботи на інше не зачепила трудових функцій працівника, то діємо так.

Видаємо наказ (розпорядження) з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису або затверджуємо штатний розпис у новій редакції, виключивши стару посаду і ввівши нову.

img 1

Видаємо наказ (розпорядження) з особового складу про зміну найменування посади і внесення змін до трудової книжки та інших кадрових документів.

Інформуємо працівника про зміни в найменуванні його посади. Це можна зробити, наприклад, шляхом ознайомлення працівника з відповідним наказом (розпорядженням).

img 2

Вносимо відповідний запис до трудової книжки працівника.

Зверніть увагу: порядок унесення такого запису до Інструкції № 58 не прописаний. На наш погляд, тут можна діяти за аналогією зі зміною найменування підприємства (див. п. 2.15 Інструкції № 58). Тобто в графі 3 зазначити «Назву посади (вказуєте стару назву посади) з такого-то числа змінено на (вказуєте нову назву посади) у зв’язку з внесенням змін до Класифікатора професій ДК 003:2010». У графі 4 зазначаємо дату і номер наказу (розпорядження) про зміну назви посади, на підставі якого вносимо запис.

img 3

Вносимо зміни до інших кадрових документів.

Не забудьте ознайомити працівника з новим записом у трудовій книжці під підпис в особовій картці.

Якщо в результаті змін у Класифікаторі або ж за ситуації, коли ви просто приводите назву посади у відповідність до Класифікатора, трудові функції працівника змінюються, то фактично відбувається процедура зміни істотних умов праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі