Теми статей
Обрати теми

Відпустка по вагітності у відпустці для догляду: погляд Мінекономіки

Мирний Іван, експерт з питань трудового права
Ситуація, коли працівниця, яка має дитину та перебуває у відпустці для догляду за нею до 3 років, збирається «зайти в декрет», доволі часто зустрічається на практиці. Сьогодні ми розповімо про те, як правильно роботодавцю оформити такий «похід».

Переривати чи ні?

Чи потрібно переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років для того, щоб скористатися відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами?

Розпочнемо з теорії. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років та відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами віднесені ч. 4 ст. 4 Закону про відпустки до соціальних відпусток.

Мінекономіки проти одночасного використання двох відпусток. Про це відомство зазначало в листі від 28.04.2021 р. № 4712-06/25508-07.

Тож, на думку Мінекономіки, озвучену в листі № 34400 (див. раніше), якщо у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінка завагітніла, то відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається їй за її бажанням після переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років, у якій вона перебуває.

Тобто якщо ваша працівниця, яка, перебуваючи у відпустці для догляду, з якихось причин бажає оформити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, вона повинна надати:

1) заяву про переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

2) заяву про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

На підставі цих заяв видаються відповідні накази про переривання однієї та про надання іншої відпустки.

Інформацію про закінчення/початок таких відпусток відображаємо в додатку 5 (Д5) до Податкового розрахунку. При цьому зазначаємо у графі 16 за рядком з інформацією про:

— закінчення відпустки для догляду до 3 років — реквізити наказу про переривання відпустки;

— початок відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — реквізити наказу про надання такої відпустки.

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця за потреби може оформити відпустку для догляду за першою чи за другою дитиною до досягнення нею 3 років.

Якщо не хоче, то без допомоги?

Чи може роботодавець в односторонньому порядку перервати відпустку для догляду та надати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами?

Ні, не може. Законодавець не наділив роботодавця правом за власною ініціативою переривати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з підстав надання жінці листка непрацездатності. Це підкреслює Мінекономіки в листі № 34400. Тобто якщо жінка принесла тільки листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами і не бажає переривати відпустку для догляду за дитиною, в якій перебуває, то не треба її змушувати писати ті заяви.

Не робіть нерви собі й вагітній жіночці. Без допомоги по вагітності та пологах вона не залишиться.

На допомогу приходить ч. 3 ст. 25 Закону про соцстрахування. У ній визначено, що за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, застрахованій особі виплачується допомога по вагітності та пологах. Підставою для її нарахування буде листок непрацездатності. Отже, якщо жінка не надала окрему заяву на надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то вона продовжує перебувати у відпустці для догляду за першою дитиною до досягнення нею 3 років.

Допомога по вагітності та пологах їй нараховується в загальному порядку на підставі медичного висновку (лікарняного листка) (див. роз’яснення Мінсоцполітики в листах від 02.06.2011 р. № 175/13/116-11, від 06.03.2012 р. № 70/13/116-12).

Інформацію про початок виплати допомоги по вагітності та пологах відображаємо у Д5 до Податкового розрахунку. При цьому у графі 16 «Документ-підстава про початок, кінець… відпусток» зазначаємо реквізити лікарняного листка («ЛН, серія (за наявності), номер»).

Після закінчення відпустки для догляду за першою дитиною працівниця зможе за потреби оформити відпустку для догляду за другою дитиною до досягнення нею 3 років.

Чи буде стаж?

Якщо відпустку до 3 років не переривати, то чи зараховується до відпускного стажу період отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами?

Саме з таким запитанням ми звернулися до Мінекономіки. Річ у тім, що останнім часом з’явилися страшилки, що якщо не переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років, то період отримання під час такої відпустки допомоги по вагітності та пологах не увійде до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку.

Як аргумент наводився п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки. Ним до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, включається період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами (отримання допомоги по вагітності та пологах), АЛЕ не включається період відпустки до 3 років. При цьому пріоритет віддавався чомусь саме відпустці для догляду: не включається весь період — і все! Звісно, ми з таким підходом були категорично не згодні.

Незалежно від того, оформлювалася окремо відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами чи ні, період отримання допомоги по вагітності та пологах повинен формувати стаж для щорічної основної відпустки. Адже на це вказує п. 3 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки (ср. ).

Радує, що нас у цьому питанні підтримало Мінекономіки. У листі № 34400 відомство чітко зазначило, що період, протягом якого жінці виплачується допомога по вагітності та пологах на підставі медичного висновку, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі