Теми статей
Обрати теми

Ну що, здавалося б, слова… Про мовні сертифікати для всіх

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Тема отримання сертифікатів про вільне володіння державною мовою набирає останнім часом все більше популярності в органах місцевого самоврядування через брак систематизованої інформації. Кому потрібен сертифікат, де та як його отримати, коли та кому пред’являти, проводити чи не проводити конкурс через брак сертифікатів у учасників, чи можна чимось замінити сертифікати? Ці та інші запитання усе частіше надходять до редакції від наших читачів. Тож давайте знайдемо на них відповіді.

Від загального до конкретного

З 16 липня 2021 року набули чинності норми Закону України від 25.04.2019 № 2704-VIII «Про забезпечення функціонування української мови як державної»1, яким було введено обов’язок володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків для певних посад та осіб з представницькими повноваженнями. Підтвердженням певного рівня володіння державною мовою є документ – сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати сертифікат можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитування є Національна комісія зі стандартів державної мови.

1 Закон про мову.

Тепер давайте з’ясуємо:

— хто в органах місцевого самоврядування, їх комунальних установах та закладах має володіти державною мовою і застосовувати її під час виконання посадових повноважень;

— умови і документи, за яких особа має підтвердити свій рівень володіння мовою.

Категорії

Спосіб та документ підтвердження

1

депутати місцевих рад

особи, які претендують на обрання чи призначення на посади

засвідчується документом про повну загальну середню освіту за умови, що такий документ підтверджує вивчення особою української мови як навчального предмета (дисципліни),

або державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою, що видається Національною комісією зі стандартів державної мови відповідно до цього Закону

2

посадові особи органів місцевого самоврядування

3

керівники закладів освіти всіх форм власності

засвідчується державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою, що видається Національною комісією зі стандартів державної мови

4

педагогічні, науково-педагогічні працівники, крім іноземців чи осіб без громадянства, які запрошені до закладів освіти та працюють на тимчасовій основі як педагогічні, науково-педагогічні працівники або викладачі іноземної мови

особи, які претендують на обрання чи призначення на посади

засвідчується документом про повну загальну середню освіту за умови, що такий документ підтверджує вивчення особою української мови як навчального предмета (дисципліни),

або державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою, що видається Національною комісією зі стандартів державної мови відповідно до цього Закону

5

медичні працівники комунальних закладів охорони здоров’я

6

посадові та службові особи підприємств, установ і організацій комунальної форм власності, не визначені у попередніх пунктах, крім осіб, які не є громадянами України

Отже, як бачимо, для тих осіб, які не планують бути претендентами (бути обраними чи призначеними) на зазначені у таблиці позиції, нічого не змінюється! Зміни та обов’язок підтвердити вільне володіння державною мовою мають особи, які будуть після 16.07.2021 проходити процедуру укладання трудового договору через:

конкурс (оголошений після 16.07); призначення на посаду без конкурсу; переведення з однієї юридичної установи до іншої; обрання на виборні посади.

Коли конкретно таким особам буде потрібно подавати один з визначених у таблиці документів, слід дивитися у профільному законодавстві, яке передбачає умови прийняття на роботу.

Сертифікат та рівні володіння мовою

Закон про мову визначає такі рівні володіння:

початковий рівень першого ступеня (A1), другого ступеня (A2);

середній рівень першого ступеня (B1), другого ступеня (B2);

рівень вільного володіння першого ступеня (C1); другого ступеня (C2).

Тобто, коли профільне законодавство говорить саме про вільне володіння і сертифікат, то за нормами мовного Закону це має бути або рівень (C1), або (C2).

Порядок перевірки рівня володіння державною мовою, єдині вимоги до процедури проведення іспитів та критеріїв оцінювання затверджено рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови від 13.05.2021 № 20.

Претенденти повинні зареєструватися в системі https://exam.mova.gov.ua та бути фізично присутніми в місці проведення іспиту, визначеному Комісією. Комісія своїм рішенням потім же і встановлює результати іспитів протягом 15 календарних днів та вносить дані у Реєстр державних сертифікатів.

Час, відведений для складання іспиту на рівень володіння державною мовою для виконання службових обов’язків, становитиме 30 хвилин. Письмова частина складатиметься з тестів. Усна частина міститиме 1 завдання – монолог.

Сертифікат формується в електронному вигляді та зберігається у Реєстрі державних сертифікатів, тож користуватися у разі потреби можна або сертифікатом, або витягом із реєстрів.

От коротко майже все. Наостанок зазначу, що конкурси, які були оголошені до 16.07, мають проходити на тих умовах, які були передбачені до набрання чинності Законом про мову!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі