Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про встановлення розміру орендної плати за земельні ділянки комунальної власності

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Який розмір орендної плати встановлюють за земельні ділянки комунальної власності відповідно до вимог чинного законодавства?

Розмір орендної плати встановлюють у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою за розмір земельного податку:

— для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, — у розмірі не більше 3 % їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування — не більше 1 % їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь — не менше 0,3 % та не більше 1 % їх нормативної грошової оцінки;

— для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено, — у розмірі не більше 5 % нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по АР Крим або по області, для сільськогосподарських угідь — не менше 0,3 % та не більше 5 % нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по АР Крим або по області.

Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу:

— не може перевищувати 12 % нормативної грошової оцінки;

— може перевищувати граничний розмір орендної плати — 12 % нормативної грошової оцінки у разі визначення орендаря на конкурентних засадах;

— для пасовищ у населених пунктах, яким надано статус гірських, не може перевищувати розміру земельного податку;

— для баз олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки, перелік яких затверджується КМУ, не може перевищувати 0,1 % нормативної грошової оцінки.

При цьому, якщо розмір орендної плати, зазначений у договорі оренди, є нижчим від встановленого нормами Податкового кодексу України (далі — ПК), орендарю слід звернутись до ОМС, з яким укладено договір оренди землі, з приводу приведення його у відповідність. Саме про це зазначали податківці у своєму роз`ясненні, розміщеному на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» у категорії 111.03.

Слід зазначити, що абзацами 1 і 2 п. 11 підрозд. 6 розд. XX «Перехідні положення» ПК тимчасово, до 01.01.2035, установлено, що в частині плати за землю за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, що використовуються в рамках реалізації інвестиційних проєктів із значними інвестиціями (крім інвестиційних проєктів у сферах добування з метою подальшої переробки та/або збагачення корисних копалин) відповідно до Закону України від 17.12.2020 № 1116-IX «Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями в Україні», ОМС можуть, зокрема, встановлювати орендну плату за землі державної та комунальної власності в розмірі меншому, ніж розмір земельного податку, встановлений рішенням відповідного ОМС для певної категорії земель, що сплачується на відповідній території.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі