Теми статей
Обрати теми

Знову про нотаріальні дії та реєстрацію актів цивільного стану

Листи, які наведено у цьому матеріалі, не назвеш «свіженькими». Але від цього вони не стають менш актуальними. Більше того, дивує те, що питання, яким вже по декілька років, чомусь не вирішуються. Хто може вчиняти нотаріальні дії, де це можна робити (в яких населених пунктах), якою печаткою користуватися посадовим особам органів місцевого самоврядування при цьому це ті питання, які періодично піднімаються в колі представників органів місцевого самоврядування, а інколи потім і в судах. Складається враження, що ти постійно повертаєшся в минуле, не маючи при цьому машини часу. Ось і в цьому матеріалі будуть наведені запит однієї громадської організації стосовно озвучених вище питань та чергова відповідь на це Міністерства юстиції України. І тут хочемо застерегти, що з пам’яттю у колектива нашої редакції все нормально (ми пам’ятаємо, що схожі речі вже висвітлювали), але, наводячи такі результати спілкування, вкотре доводимо, що все стабільно і нічого не змінилося, на жаль. І ще. Із запиту та відповіді Мін’юсту вилучили максимально ті норми, які вже станом на сьогодні є неактуальними (втратили чинність), але їх суті це не змінює.

Спочатку був запит до Міністерства юстиції України

Про надання роз’яснень

Відповідно до абзацу другого пункту 1 Положення про Міністерство юстиції України (далі – Мін’юст), затвердженого постановою КМУ від 02.07.2014 р. № 228, Мін’юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері нотаріату та з питань державної реєстрації актів цивільного стану. Так, відповідно до підпункту 69 пункту 4 Положення, що коментується, Мін’юст здійснює державне регулювання нотаріальної діяльності, зокрема встановлює умови допуску посадових осіб органів місцевого самоврядування, уповноважених на вчинення нотаріальних дій, передбачених законом. Підпункт 83-2 пункту 4 Положення передбачає, що Мін’юст здійснює відповідно до законодавства державний контроль за виконанням виконавчими органами сільських, селищних, міських <...> рад делегованих повноважень з питань державної реєстрації актів цивільного стану.

Громадська організація «Івано-Франківський регіональний центр», серед іншого, займається оптимізацією надання адміністративних послуг на локальному рівні, зокрема, через центри надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП). У ході роботи акумульовано низку питань, які потребують тлумачення на рівні органу, що реалізує політику у сферах нотаріату та державної реєстрації актів цивільного стану.

ЧАСТИНА 1

Постають організаційні питання при реалізації повноважень органів місцевого самоврядування щодо вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання, та реєстрації актів цивільного стану з огляду на таке.

Відповідно до підпункту 5 пункту «б» частини першої статті 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать такі делеговані повноваження, як вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання. Стаття 37 Закону України «Про нотаріат» встановлює, що у сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування вчиняють певні нотаріальні дії. Згідно з частиною третьою статті 140 Конституції України органами місцевого самоврядування є сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. У статті 2 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» наводиться визначення посадової особи місцевого самоврядування, якою є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Також відповідно до підпункту 5 пункту «б» частини першої статті 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать такі делеговані повноваження, як реєстрація актів цивільного стану <...>. Аналогічна норма закріплена у пункті 3 частини першої статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», яка вказує, що органами державної реєстрації актів цивільного стану є виконавчі органи сільських, селищних і міських <...> рад. Згідно з частиною другою статті 6 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» виконавчі органи сільських, селищних, міських <...> рад проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті.

Згідно з пунктом 3.2 Порядку ведення обліку і звітності про використання бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також їх зберігання, затвердженого наказом Мін’юсту України від 29.10.2012 р. № 1578/5, у виконавчому органі сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради, ради об’єднаної територіальної громади відповідальною за зберігання бланків свідоцтв є посадова особа, що проводить державну реєстрацію актів цивільного стану, а також посадова особа, уповноважена на проведення державної реєстрації актів цивільного стану в населених пунктах об’єднаної територіальної громади (крім її адміністративного центру), на яких цей обов’язок покладено розпорядженням виконавчого органу або рішенням відповідної ради.

Системний аналіз вищевказаних норм призводить до висновку, що вчиняти нотаріальні дії та здійснювати реєстрацію актів цивільного стану повинні посадові особи, які працюють у виконавчих органах відповідної ради.

Для розуміння суті виконавчих органів ради слід звернутися до Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Так, відповідно до частини третьої статті 140 Конституції України місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. Відповідно до частини першої статті 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

Отже, виходячи з вищенаведених законодавчих норм:

1) органи місцевого самоврядування – це, зокрема, сільські, селищні, міські ради та виконавчі органи сільських, селищних, міських рад;

2) органи місцевого самоврядування є юридичними особами;

3) виконавчі органи сільських, селищних, міських рад – це юридичні особи.

Для вчинення нотаріальних дій відповідні посадові особи місцевого самоврядування повинні використовувати гербові печатки. Це передбачено пунктами 2.10, 2.11 Порядку вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування, затвердженим наказом Мін’юсту України від 11.11.2011 р. № 3306/5. При цьому гербові печатки виготовляються виключно для сільської, селищної, міської ради та їх виконавчих комітетів, які за законом є виконавчими органами цих рад.

Для реєстрації актів цивільного стану відповідні посадові особи місцевого самоврядування повинні використовувати печатку органу державної реєстрації актів цивільного стану, тобто виконавчого органу сільської, селищної, міської ради. Це передбачено Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими наказом Мін’юсту України від 18.10.2000 р. № 52/5 (наприклад, у розділі ІІ).

Ураховуючи все зазначене, просимо надати роз’яснення стосовно такого:

1) гербовими печатками якого органу місцевого самоврядування (сільської ради чи її виконавчого комітету) повинні користуватися посадові особи місцевого самоврядування для вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання;

2) печатками якого органу місцевого самоврядування (сільської, селищної, міської <...> ради чи її виконавчого комітету) повинні користуватися посадові особи місцевого самоврядування при здійсненні державної реєстрації актів цивільного стану;

3) чи можуть посадові особи місцевого самоврядування, які відповідно до законодавства вчиняють нотаріальні дії, та посадові особи місцевого самоврядування, які відповідно до законодавства здійснюють державну реєстрацію актів цивільного стану, використовувати в таких випадках печатки відповідної місцевої ради, якщо вона не є виконавчим органом, який за законом наділяється повноваженнями у зазначених сферах.

ЧАСТИНА 2

Питання стосуються вчинення нотаріальних дій уповноваженими посадовими особами органів місцевого самоврядування у селищах міського типу.

У ході моніторингу діяльності ЦНАП ми виявили, що окремі громади укладали угоди про партнерство з Проєктом «U-LEAD з Європою: програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» — Компонент 2 «Створення центрів надання адміністративних послуг та підвищення поінформованості населення про місцеве самоврядування». Відповідно до цих угод громади брали на себе зобов’язання впроваджувати Проєкт, зокрема, сприяти своєчасному й якісному створенню (модернізації) ЦНАП згідно з технічним завданням, яке є невід’ємною частиною угоди.

Технічне завдання, серед іншого, містить перелік завдань з інституційного створення ЦНАП, що, зокрема, передбачають забезпечення надання у ЦНАП таких послуг, як «нотаріальні дії», що вчиняються посадовими особами органів місцевого самоврядування у населених пунктах, де немає нотаріусів». Причому завдання із забезпечення надання таких послуг у ЦНАП прописуються і для населених пунктів, які є селищами міського типу (приклад частини технічного завдання для N селищної громади додається до листа).

Відповідно на виконання угод громади включають такі послуги до переліків адміністративних послуг, що надаються через ЦНАП та затверджуються рішеннями місцевих рад (рішення по N громаді додається – розділ VIII «Нотаріальні послуги»).

Однак аналіз чинного на момент укладення таких угод законодавства свідчить про неузгодженості із нормами законів текстів цих угод та технічних завдань як їхніх невід’ємних частин. Відповідно до статті 37 Закону України «Про нотаріат» група послуг, яка передбачена цим законом, зараз має назву: нотаріальні дії, що вчиняються посадовими особами органів місцевого самоврядування (у сільських населених пунктах). Натомість громади прописують назву, яка мала місце до 01.01.2016 р., коли набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування», а саме: нотаріальні дії, що вчиняються посадовими особами органів місцевого самоврядування, де немає нотаріусів.

Також чинна стаття 37 Закону України «Про нотаріат» акцентує на територіях, де можуть вчинятися нотаріальні дії, а саме: нотаріальні дії можуть вчиняти уповноважені посадові особи органу місцевого самоврядування у сільських населених пунктах. Згадка про населені пункти, де немає нотаріусів, залишилася тільки у пункті 4 частини другої статті 40 Закону України «Про нотаріат», яка передбачає, що до нотаріально посвідчених довіреностей прирівнюються довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, посвідчені уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреності на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування та розпорядження транспортними засобами.

Проте, незважаючи на законодавчі зміни, низка громад, які є селищами міського типу та не змінили свій статус відповідно до Конституції України, продовжують вчиняти нотаріальні дії всупереч законодавству, що може мати наслідком визнання цих дій такими, що вчинені неправомочними особами. Втім, вчинення таких нотаріальних дій є зручним для населення відповідних селищ.

<...>

З огляду на викладене просимо надати роз’яснення з приводу такого:

1) чи можуть уповноважені посадові особи органу місцевого самоврядування у селищах міського типу вчиняти нотаріальні дії, передбачені статтею 37 Закону України «Про нотаріат»;

2) чи Мін’юст розглядає варіант щодо внесення змін до законодавства в частині уповноваження посадових осіб місцевого самоврядування на вчинення нотаріальних дій незалежно від населеного пункту (село чи селище міського типу).

З вдячністю за співпрацю, голова правління Наталія Кобильчак

Відповідь Міністерства юстиції України

Про розгляд листа

Міністерством юстиції України розглянуто лист громадської організації «ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР» від 11.01.2021 № 2 (вх. № 913-33-21 від 13.01.2021), а також Ваше звернення від 19.02.2021 (вх. № К-5116 від 19.02.2021) щодо повноважень посадових осіб органів місцевого самоврядування та повідомляється наступне.

Пунктами 1 – 7 частини першої статті 37 Закону України «Про нотаріат» (далі – Закон) встановлено, що у сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування вчиняють такі нотаріальні дії:

1) вживають заходів щодо охорони спадкового майна;

2) посвідчують заповіти (крім секретних);

3) видають дублікати посвідчених ними документів;

4) засвідчують вірність копій (фотокопій) документів і виписок з них;

5) засвідчують справжність підпису на документах;

6) видають свідоцтва про право на спадщину;

7) видають свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя.

Дії, передбачені пунктами 6 і 7 частини першої цієї статті, вчиняють уповноважені посадові особи органу місцевого самоврядування, які мають вищу юридичну освіту, досвід роботи у галузі права не менше трьох років, пройшли протягом року стажування у державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, завершили навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та склали іспит із спадкового права у порядку, встановленому Міністерством юстиції України.

Таким чином, статтею 37 Закону встановлено вичерпний перелік нотаріальних дій, які вчиняються уповноваженими на це посадовими особами органу місцевого самоврядування у сільських населених пунктах.

Слід зазначити, що відповідно до абзаців другого – четвертого пункту 2 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 13.07.2001 № 11-рп (справа про адміністративно-територіальний устрій) (далі – Рішення) територія України поділяється на адміністративно-територіальні одиниці, які складають систему адміністративно-територіального устрою України.

Адміністративно-територіальна одиниця – це компактна частина єдиної території України, що є просторовою основою для організації і діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Систему адміністративно-територіального устрою згідно з частиною першою статті 133 Конституції України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.

Проте необхідно враховувати, що відповідно до пункту 13 частини першої статті 92 Конституції України виключно законами України визначається територіальний устрій України.

Конституційний Суд України, надаючи офіційне тлумачення згаданому конституційному положенню, дійшов висновку, що виключно законами України визначається «територіальний устрій України», треба розуміти так, що питання територіального устрою України, зокрема, визначення змісту цього поняття, правового статусу і видів адміністративно-територіальних одиниць, повноваження органів щодо вирішення питань адміністративно-територіального устрою України, є питаннями загальнодержавного значення і врегульовуються лише законом (пункт 3 резолютивної частини Рішення).

У зв’язку з цим зазначаємо, що Конституція України в частині першій статті 133 містить лише перелік адміністративно-територіальних одиниць України, у той же час як правовий статус, види, рівні та категорії адміністративно-територіальних одиниць України мають визначатися законом України, який на сьогодні не прийнято Верховною Радою України.

З огляду на зазначене, наразі діє Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затверджене Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12.03.1981 № 1654-X (яке відповідно до пункту 1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України є чинним в частині, що не суперечить Конституції України), згідно з преамбулою якого населені пункти, які є на території України, поділяються на категорії міських та сільських. До міських населених пунктів належать селища міського типу, а до сільських – селища.

Відповідно до інформації, розміщеної на офіційному вебсайті Верховної Ради України, станом на 01.01.2021 на території Україні існує 882 селища міського типу (http://static.rada.gov.ua/zakon/new/NEWSAIT/ADM/zmist.html).

Ураховуючи викладене, посадові особи органу місцевого самоврядування селища міського типу не мають повноважень щодо вчинення нотаріальних дій, визначених статтею 37 Закону.

Відповідно до частини третьої статті 143 Конституції України органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади.

Абзацом чотирнадцятим статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон¹) передбачено, що делеговані повноваження – це повноваження органів виконавчої влади, надані органам місцевого самоврядування законом, а також повноваження органів місцевого самоврядування, які передаються відповідним місцевим державним адміністраціям за рішенням районних, обласних рад.

Згідно з підпунктом 5 пункту «б» частини першої статті 38 Закону¹ до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян належить, зокрема, вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання, державна реєстрація актів цивільного стану <...>.

Система місцевого самоврядування включає: територіальну громаду; сільську, селищну, міську раду; сільського, селищного, міського голову; виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; <...> районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст; органи самоорганізації населення (стаття 5 Закону¹).

Виконавчі органи рад – органи, які відповідно до Конституції України та цього Закону створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених цим та іншими законами (стаття 1 Закону¹).

Звертаємо увагу, що при вчиненні нотаріальних дій посадові особи органів місцевого самоврядування керуються, зокрема, Порядком вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 11.11.2011 № 3306/5 (далі – Порядок).

Так, положеннями пунктів 2.11, 2.12 розділу ІІ Порядку встановлено, що посвідчення заповітів, засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них, засвідчення справжності підпису на документах, видача дубліката посвідченого документа здійснюються шляхом вчинення посвідчувальних написів на відповідних документах, які підписуються посадовою особою органу місцевого самоврядування і скріплюються гербовою печаткою відповідного органу місцевого самоврядування.

Усі нотаріальні дії, які вчиняються посадовою особою органу місцевого самоврядування, реєструються в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій органу місцевого самоврядування у порядку, передбаченому статтею 52 Закону України «Про нотаріат» та Правилами ведення нотаріального діловодства, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 22.12.2010 № 3253/5 (ср. ).

У разі покладення обов’язків щодо вчинення нотаріальних дій на декількох посадових осіб органу місцевого самоврядування – старост, кожний староста веде окремий реєстр для реєстрації нотаріальних дій. Кожному реєстру для реєстрації нотаріальних дій присвоюється свій індекс, який має збігатися з номером печатки старости.

Крім того, звертаємо увагу, що відповідно до пункту 1 статті 1, пункту 7 частини другої статті 2 Закону України «Про адміністративні послуги» адміністративна послуга – результат здійснення владних повноважень суб’єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов’язків такої особи відповідно до закону.

Водночас дія цього Закону не поширюється на відносини щодо вчинення нотаріальних дій.

Додатково інформуємо, що центральним органом виконавчої влади, до основних завдань якого віднесено, зокрема, забезпечення формування та реалізація регіональної політики, державної політики у сфері розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою та який подає пропозиції щодо актів законодавства з питань адміністративно-територіального устрою, є Міністерство розвитку громад та територій України (абзаци перший, другий підпункту 1 пункту 3, абзаци перший, третій підпункту 9 пункту 4 Положення про Міністерство розвитку громад та територій України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.04.2014 № 197).

Відносини, пов’язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, та засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану регулюються Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», згідно зі статтею 4 якого виконавчі органи сільських, селищних і міських <...> рад входять до системи органів державної реєстрації актів цивільного стану, яким у встановленому законом порядку делеговано повноваження з проведення державної реєстрації народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті (частина друга статті 6 цього Закону).

Вищенаведені положення Закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» кореспондуються з підпунктом 5 пункту «б» частини першої статті 38 Закону¹.

Відповідно до частини першої статті 10 Закону¹ сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Представницькі органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські голови, виконавчі органи місцевого самоврядування діють за принципом розподілу повноважень у порядку і межах, визначених цим та іншими законами (частина третя цієї статті Закону¹).

Відповідно до абзацу одинадцятого статті 1 Закону¹ виконавчі органи рад – це органи, які відповідно до Конституції України та цього Закону створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених цим та іншими законами.

Виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи, що передбачено статтею 11 Закону¹.

Органи місцевого самоврядування згідно з частинами першою та другою статей статті 16 Закону¹ є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону, а також їм можуть надаватися окремі повноваження органів виконавчої влади, у здійсненні яких вони є підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

Юридична особа набуває цивільних прав та обов’язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом (частина перша статті 92 Цивільного кодексу України).

Згідно з частиною першою статті 51 Закону¹ виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради є виконавчий комітет ради, який утворюється відповідною радою на строк її повноважень. Виконавчий комітет ради утворюється у складі відповідно сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради – голови відповідної ради, заступника (заступників) сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб.

До складу виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради входять також за посадою секретар відповідної ради <...>.

Згідно з частиною третьою статті 52 Закону¹ сільська, селищна, міська рада може прийняти рішення про розмежування повноважень між її виконавчим комітетом, відділами, управліннями, іншими виконавчими органами ради та сільським, селищним, міським головою (у тому числі з метою забезпечення надання адміністративних послуг у строк, визначений законом) в межах повноважень, наданих цим Законом виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

Посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження у здійсненні організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету (абзац тринадцятий статті 1 Закону¹, частина перша статті 2 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»).

З огляду на зазначене, повноваженнями з державної реєстрації актів цивільного стану наділені виконавчі органи сільських, селищних, міських <...> рад, а саме: виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи для здійснення їх виконавчих функцій і повноважень у межах, визначених законом.

При цьому установчим документом органу місцевого самоврядування має бути визначено посадових осіб, які виступають від імені такого органу, і для виконання функцій, визначених законом, використовують печатку такого органу з дотриманням вимог Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.06.2015 № 1000/5.

Додатково повідомляємо, що листи Міністерства юстиції України не створюють норм права, а мають інформаційний характер.

Директор Департаменту нотаріату та державної реєстрації Дмитро Кирилюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі