Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про повноваження щодо здійснення контролю за дотриманням засновниками закладів загальної середньої освіти проведення конкурсів щодо обрання керівників таких закладів

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
До повноважень якого органу виконавчої влади належать повноваження щодо здійснення контролю за дотриманням засновниками закладів загальної середньої освіти проведення конкурсів щодо обрання керівників таких закладів?

Слід зазначити, що відповідно до п. 1 ст. 32 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» питання управління закладами освіти, які належать територіальним громадам або передані їм, віднесені до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних та міських рад.

Засновник закладу загальної середньої освіти зобов’язаний забезпечити утримання та розвиток заснованого ним закладу освіти на pівні, достатньому для виконання вимог державних стандартів, ліцензійних умов провадження освітньої діяльності тощо (ст. 37 Закону України від 16.01.2020 № 463-IX «Про повну загальну середню освіту»).

Порядок призначення директорів закладів загальної середньої освіти визначає Типове положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти (далі — Положення), затверджене наказом МОН України від 28.03.2018 № 291.

Відповідно до ст. 1 Положення засновники закладів загальної середньої освіти на підставі Типового положення розробляють i затверджують власне положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти.

Також слід зазначити, що відповідно до ст. 39 Закону України від 16.01.2020 № 463-IX «Про повну загальну середню освіту» (далі — Закон про повну загальну середню освіту) керівник державного, комунального закладу загальної середньої освіти обирається на посаду за результатами конкурсу, що проводиться відповідно до вимог цього Закону та положення про конкурс, затвердженого засновником або уповноваженим ним органом (посадовою особою).

Відповідно до ч. 2 ст. 6 вказаного законодавчого акта саме місцеві державні адміністрації проводять моніторинг роботи та рішень органів місцевого самоврядування, їх виконавчих органів у частині реалізації ними державної політики та дотримання законодавства у сфері освіти, а також виконання ними прав і обов’язків засновників закладів освіти, визначених цим Законом та Законом України «Про освіту».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі