Теми статей
Обрати теми

Як муніципальна програма сталого розвитку змінює психологію жителя багатоквартирного будинку?

Доманська Марія, медіа-координаторка коаліції «Енергетичний перехід»
Коли люди залучають свої кошти в своє житло, вони інакше ставляться до свого дому. І це правда. Муніципальна програма сталого розвитку міста Рівного – успішний кейс взаємодії влади і громади у напрямку енергоефективності. Це – спільний проєкт Програми розвитку ООН в Україні та Рівненської міської ради. Про те, що це за проєкт, ми і поговоримо.

Про деталі

Протягом 2009 – 2020 років у рамках програми було реалізовано 671 проєкт, з яких домінантна частина, 440, це – енергоефективні проєкти.

Метою програми є залучення громад міста до вирішення проблем соціального, економічного та екологічного характеру для покращення власного добробуту та якості життя шляхом реалізації проєктів на основі співфінансування.

Більше про це розповів співавтор програми та депутат Рівненської міської ради Сергій Васильчук на онлайн-семінарі «ЕнергоШкола депутата й управлінця 2.0»:

Сьогодні ми маємо можливість залучати людей. Коли люди залучають свої кошти в своє житло, вони інакше ставляться до дому.

На думку Сергія Васильчука, подібна програма вигідна тим, що вона створює можливість для діалогу влади і громади, спільної справи та партнерського вирішення проблем із догляду за будинком.

Протягом останніх років програма змінювала відсоткове відношення співфінансування. На початку, у 2004 році, 10 % від бюджету давали мешканці, 90 % давала міська влада. Наразі співфінансування відбувається у співвідношенні 60 на 40, де 60 % бюджету дає місто, 40 % – ОСББ, ЖБК або спонсор.

Який алгоритм?

Алгоритм програми полягає у поданні заявки від ОСББ із описом проблеми, її рішенням та сформованим бюджетом. Пріоритетом програми, звичайно, є енергоефективні заходи.

За останні 15 років загальна вартість проєктів у рамках програми склала 320 мільйонів гривень, з яких кошти міського бюджету – 224 мільйони і 96 мільйонів – кошти ОСББ та ЖБК.

Піковими роками щодо кількості поданих та реалізованих проєктів у Рівному були 2017 та 2018 роки. Ця цифра корелюється із значним зростанням кількості ОСББ у місті: їх стало за останні 10 років більше ніж 700. Саме це є одним із найбільших досягнень програми, вважає Сергій Васильчук – вдалось простимулювати людей самоорганізуватися і зайнятися ефективним управлінням будинків.

Другою перемогою програми стала довіра. ОСББ стали зацікавлені у енергоефективних заходах і все більше наважуються вступати у фінансові відносини з владою й банками (кредити) задля реалізації енергоефективних заходів, адже вони допомагають економити кошти у майбутньому кожному мешканцю будинку.

Важливо, що більше 100 будинків завдяки Програмі вдалося привести до ладу комплексно: від підвалу до даху.

Експерт заходу говорить:

Містяни, які хочуть придбати квартиру, тепер цікавляться, чи створене ОСББ у будинку і чи воно бере участь у програмах. Адже є будинки, яким по 50 років, але вони комфортні для проживання завдяки тому, що вкладають кошти у модернізацію. Я сам живу в такому будинку. У нас вартість опалення завдяки енергоефективним заходам зменшилася до 40 %.

Цікаво, що у 2013 році Рада Європи спеціально відзначила Рівненську міську раду за проєкт «Муніципальна програма сталого розвитку» в рамках конкурсу Ради Європи «Кращі практики місцевого самоврядування – 2013».

Окрім цього, РІвному була вручена подяка від Муніципальної програми врядування та сталого розвитку Програми розвитку ООН в Україні (МПВСР/ПРООН) за:

«вагомі досягнення у впровадженні принципів сталого розвитку шляхом реалізації ініціатив із посилення ефективності муніципального врядування, зміцнення потенціалу місцевих громад, залучення їх до процесу прийняття рішень і поширення досвіду залучення громадян до управління місцевим розвитком».

Учасники онлайн-семінару відзначили Рівне як хороший приклад із наслідування у сфері застосування енергоефективних заходів. Важливо додати, що у місті було ще реалізовано ряд програм.

Програма термомодернізації – це програма, яка реалізовувалася спільно з Фондом держенергоефективності, де залучалося мінімум 40 % кожного проєкту із державних коштів. Місцеве ж самоврядування долучилося на рівні компенсації 25 — 35 % від бюджету проєкту. Протягом 2018 — 2020 років у рамках програми було реалізовано 195 проєктів на суму 114 мільйонів гривень, з яких 33 мільйони – кошти міського бюджету.

Сьогодні місто Рівне уже розпочало роботу у рамках програми Держенергоефективності «Енергодім». До речі, Сергій Васильчук є співавтором програми «Енергодім Рівне». Її рада прийняла, аби виділяти кошти із місцевого бюджету.

Найголовнішим результатом Муніципальної програми сталого розвитку міста Рівного стала зміна поведінки мешканців. Завдяки постійній комунікації влади із жителями багатоквартирних будинків вони вступили у цю гру: почали створювати ОСББ, брати відповідальність за своє житло і навчились залучати кошти для енергоефективних заходів із різних джерел, які бережуть гаманець кожного жителя будинку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі