Теми статей
Обрати теми

Нова Методика нормативної грошової оцінки земель

Кабмін постановою від 03.11.2021 № 1147 затвердив нову Методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок1 (набула чинності 10.11.2021). Вона розроблялася з розрахунку безумовного дотримання існуючого рівня надходжень до місцевих бюджетів. Щонайменше про це заявили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України. Нижче в цьому матеріалі наводимо загальне роз’яснення, яке було надане профільним міністерством щодо нового документа. Можна ознайомитися за посиланням: www.facebook.com/102571118190757/posts/410130090768190/.

1 Методика.

У чому була проблема?

В Україні історично склалися три різних підходи до проведення НГО (нормативна грошова оцінка – прим. ред.) земель: окремо для земель у межах населених пунктів, окремо для несільськогосподарських земель за межами населених пунктів і ще одна — для земель сільськогосподарського призначення. У результаті показники оцінки суттєво відрізнялися. А багаторазове складання трьох видів документації ускладнювало процес її затвердження та потребувало значних витрат.

Коментар редакції

Відтепер у п. 1 Методики передбачається, що об’єктом нормативної грошової оцінки є земельні ділянки всіх категорій та форм власності в межах території територіальної громади (або її частини).

Як буде зараз?

Нова методика суттєво спрощує процес та не містить неоднозначних тлумачень. Оцінка буде проводитися на всю територію громади й одразу для всіх земель. Результати оцінки вноситимуть до електронної системи Державного земельного кадастру. Це дозволить швидко надавати оціночну інформацію всім зацікавленим особам.

Коментар редакції

Відтепер п. 2 Методики передбачається, що межі території територіальної громади, а також межі населених пунктів (сіл, селищ, міст), що входять до складу територій територіальних громад, використовуються на підставі відомостей Державного земельного кадастру, а в разі, коли відомості про такі межі не внесені до Державного земельного кадастру, — на підставі проєктів формування території і встановлення меж сільських, селищних рад або інших матеріалів, за якими відповідно до законодавства, яке діяло на момент їх затвердження, здійснювалося встановлення (зміна) їх меж. У разі відсутності таких матеріалів і до моменту внесення до Державного земельного кадастру відомостей про межі сіл, селищ, міст відомостями про такі межі, а також межі території територіальної громади (сільської, селищної, міської) ради вважаються дані, що збігаються з межами, відображеними на індексних кадастрових картах (планах) сіл, селищ, міст, районів згідно з відомостями Державного земельного кадастру, а межами територіальної громади вважаються дані згідно із зовнішніми межами юрисдикції ради територіальної громади (населених пунктів), що увійшли до її складу.

Чи вплине це на оподаткування громадян та підприємців?

Оскільки НГО земель є базою для оподаткування, оновлення Методики навмисне відбувалося таким чином, щоб не призвести до суттєвих змін у податках. Адже значне зниження показників оцінки зменшило б надходження до місцевих бюджетів, а значне зростання — до погіршення інвестиційного клімату.

Чому нова Методика зменшує коефіцієнти для земель гірничодобувної промисловості, транспорту та енергетики?

Оскільки нова Методика не повинна значно впливати на податкове навантаження, подекуди довелося зменшити коефіцієнт із цільовим призначенням земельних ділянок.

В Україні повністю проведена нормативна грошова оцінка лише: земель населених пунктів та сільськогосподарського призначення. А от несільськогосподарські землі за межами населених пунктів завжди були «проблемними». Так, НГО таких земель за промисловими підприємствами проведена лише на 57,3 %, за підприємствами транспорту й зв’язку – лише на 22,9 %.

Наразі податки із земель без НГО справляються в розмірі не більше 5% від НГО ріллі по області. У середньому по країні — це 27,5 тис. грн за гектар. Притому, що середня базова вартість 1 га в населених пунктах — приблизно 1,7 млн грн, а мінімальна оцінка 1 га промисловості чи транспорту за межами населених пунктів — приблизно 415 тис. грн. Така різниця у вартості ділянок одного призначення несправедлива.

Після проведення НГО земель не с/г призначення база оподаткування цих ділянок різко зросте, адже вони вже оцінюватимуться не від оцінки ріллі, а саме як землі промисловості, транспорту та енергетики, і становитиме в середньому 600 — 800 тис. грн за гектар. Тому й важливо було відкоригувати коєфіцієнти, щоб не допустити різкого зростання бази оподаткування для земель, оцінка яких раніше не проводилась.

Після того як громади проведуть оцінку земель за новою Методикою, середня оцінка земель промисловості, транспорту, енергетики «підтягнеться» до максимальної.

Крім того, відповідно до ст. 284.1 Податкового кодексу України органи місцевого самоврядування можуть самостійно визначати ставку земельного податку в діапазоні від 0,3 до 3 % від НГО земель (ст. 274 ПКУ) і можуть легко відкоригувати фактичний розмір земельного податку за окремими цільовими призначеннями в бік як збільшення, так і зменшення. Особливо якщо брати до уваги, що середня ставка податку за землі промисловості в Україні наразі становить приблизно 1 % від НГО.

Коли реально запрацює нова Методика оцінки?

НГО земель громад на новій Методиці застосовуватиметься не раніше 2023 року – у міру того, як громади затверджуватимуть нову технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель на свою територію (у разі виявлення бажання ОМС на проведення оцінки за новою Методикою). Без затвердженої нової технічної документації сплата податків відбуватиметься «по-старому» — відповідно до затверджених за старими методиками технічних документацій з оцінки.

Тому наразі проведення нормативної грошової оцінки земель залежить виключно від волевиявлення органів місцевого самоврядування.

Середня вартість робіт щодо оцінки населених пунктів із населенням від 40 до 60 тис. осіб по Київській області, для прикладу, становить 104 тис. грн, а вартість робіт з оцінки земель м. Києва — 1,9 млн грн.

Коментар редакції

Пунком 4 постанови КМУ від 03.11.2021 № 1147 установлено, що затверджена з урахуванням вимог п. 271.2 ст. 271 Податкового кодексу України до набрання чинності Методикою, затвердженою згідно з пунктом 1 цієї постанови, технічна документація з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, технічна документація із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення (на відповідній території) є чинною до початку застосування рішення відповідного органу місцевого самоврядування про затвердження нової технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі