Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання (Чи потрібно оприлюднювати результати голосування за кожною пропозицією, винесеною на розгляд ради?)

ЗАПИТАННЯ ЧИТАЧА

Процедурні моменти голосування за прийняття рішення ради передбачені ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування». Чи потрібно оприлюднювати результати голосування за кожною пропозицією, винесеною на розгляд ради?

ВІДПОВІДАЄ ЕКСПЕРТ

Відповідно до Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування» (далі — Закон № 280) рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Статтею 59 Закону № 280 визначено, що рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом. При встановленні результатів голосування до загального складу сільської, селищної, міської ради включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос.

Як правило, рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням. Але є випадки, в яких рішення приймаються таємним голосуванням. Це випадки:

— обрання на посаду та звільнення з посади секретаря ради;

— дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови;

— обрання голови районної та обласної ради, відповідно — заступника голови районної ради та першого заступника, заступника голови обласної ради, звільнення їх з посади;

— прийняття рішення про недовіру голові відповідної місцевої державної адміністрації;

— внесення до Кабінету Міністрів України пропозицій щодо голови відповідної місцевої державної адміністрації.

Відповідно до норм тієї ж ст. 59 Закону № 280 результати поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню та наданню за запитом відповідно до Закону України від 13.01.2011 № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації».

Тож у цій нормі йдеться про:

— оприлюднення лише результатів поіменного (не таємного) голосування;

— надання за відповідним запитом лише результатів поіменного (не таємного) голосування.

Зверніть увагу! Законом № 280 визначено, що всі результати поіменних голосувань розміщуються на офіційному вебсайті ради в день голосування і зберігаються там протягом необмеженого строку.

Щодо інших можливих способів оприлюднення результатів таких голосувань законодавчих вимог не встановлено!

І ще одне! Результати поіменного голосування є невід’ємною частиною протоколу сесії ради.

А строки зберігання різних видів протоколів, які створюються в управлінській діяльності організацій, визначені в Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання, затвердженому наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 № 578/5.

Рішення, протоколи, стенограми засідань органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів; документи (довідки, доповіді, доповідні записки тощо) до них, що стосуються діяльності організації, зокрема за місцем розроблення, зберігаються постійно.

А. Мацокін, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі