Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання (Чи буде конфлікт інтересів, якщо депутат сільської ради проголосував за призначення на посаду заступника сільського голови свого рідного племінника?)

ЗАПИТАННЯ ЧИТАЧА

Чи буде конфлікт інтересів, якщо депутат сільської ради проголосував за призначення на посаду заступника сільського голови свого рідного племінника?

ВІДПОВІДАЄ ЕКСПЕРТ

Конфліктом інтересів є «поєднання» приватного інтересу і службових повноважень чи пов’язаних з ними можливостей.

Закон України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі — Закон № 1700) визначає:

— приватний інтерес — будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, у тому числі ті, що виникають у зв’язку із членством або діяльністю в громадських, політичних, релігійних чи інших організаціях;

— потенційний конфлікт інтересів — наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень;

— реальний конфлікт інтересів — суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Власне, Закон № 1700 допускає необмежене коло обставин та ситуацій, що можуть свідчити про наявність приватного інтересу чи зумовлювати його виникнення за певних умов.

Бажання піклуватися про членів сім’ї, родичів є природним для кожної людини, тому відносини з такими особами є передумовою виникнення приватного інтересу.

Реалізація службових/представницьких повноважень стосовно себе чи своїх родичів, близьких осіб, членів сім’ї є зоною конфлікту інтересів. До таких ситуацій можна віднести прийняття (або участь у прийнятті) рішень особою щодо призначення чи обрання на посаду, оплати праці, відведення земельних ділянок, використання права на депутатське звернення чи депутатський запит тощо.

Тож ситуація, яка описана у запитанні, містить ознаки конфлікту інтересів.

Водночас законодавство не вимагає від посадової чи представницької особи позбутися приватного інтересу, але вимагає не вчиняти дій в умовах реального конфлікту інтересів.

Особа, у якої виник конфлікт інтересів, мала б заявити про нього та утриматися від вчинення дій. Окрім цієї особи, про конфлікт інтересів могла заявити будь-яка інша особа, яка знала про це.

Є лише один виняток, який дозволяє брати участь у прийнятті рішення в умовах конфлікту інтересів. Це участь особи у роботі колегіального органу.

Стаття 59¹ Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280) передбачає особливий порядок врегулювання конфлікту інтересів під час участі депутатів у засіданнях відповідних рад.

Так, для врегулювання конфлікту інтересів, який виникає під час участі у засіданні відповідної ради, потрібно:

— самостійно публічно повідомити про конфлікт інтересів (про що вноситься відповідний запис до протоколу засідання ради);

— не брати участь у розгляді, підготовці, прийнятті рішення (у звʼязку з яким виник конфлікт інтересів) відповідною радою.

Виняток: якщо неучасть у прийнятті рішення призведе до втрати повноважності відповідної ради, особи, у яких наявний конфлікт інтересів, беруть участь у прийнятті такого рішення за умови публічного самостійного повідомлення про конфлікт інтересів під час засідання (ч. 2 ст. 59¹ Закону № 280).

А. Мацокін, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі