Теми статей
Обрати теми

Щодо необхідності реалізації регуляторних процедур при прийнятті рішень про встановлення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом (Роз’яснення Державної регуляторної служби України від 01.12.2021)

Від кого: Державна регуляторна служба України

Роз’яснення від 01.12.2021 (див. за посиланням: www.drs.gov.ua/regulatory_policy/roz-yasnennya-shhodo-neobhidnosti-realizatsiyi-regulyatornyh-protsedur-pid-chas-vstanovlennya-taryfiv-na-perevezennya-pasazhyriv-avtomobilnym-transportom/)

Щодо необхідності реалізації регуляторних процедур при прийнятті рішень про встановлення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом

Державна регуляторна служба України звертає увагу, що рішення органів місцевого самоврядування, якими встановлюються тарифи на міські пасажирські перевезення, у розумінні статті 1 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (далі – Закон) є регуляторними актами, а їх прийняття потребує реалізації передбачених Законом процедур.

Зазначене неодноразово підтверджено судовою практикою, яка засвідчила, що суди різних інстанцій, а також Верховний Суд приймають ухвали та постанови, якими визнають регуляторними актами рішення органів місцевого самоврядування про встановлення тарифів на перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування, у тому числі рішення про встановлення тарифів для визначеного кола перевізників та навіть для індивідуально визначеного перевізника.

У постановах Верховний Суд зазначає, що за своєю правовою природою рішення про встановлення тарифів на послуги з перевезення пасажирів є регуляторними актами, якими змінюються норми права, оскільки вони розраховані на неодноразове застосування і щодо невизначеного кола осіб.

Необхідно враховувати, що відповідно до статті 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України.

З метою уникнення випадків скасування таких рішень у судовому порядку через порушення вимог Закону органи місцевого самоврядування повинні забезпечити, зокрема, планування діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів, підготовку аналізу регуляторного впливу проєкту регуляторного акта, оприлюднення проєкту та аналізу регуляторного впливу до нього з метою одержання зауважень та пропозицій від фізичних, юридичних осіб, їх об’єднань.

Невідповідність регуляторного акта принципам державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності та невиконання регуляторним органом зазначених вище обов’язкових процедур під час його прийняття може бути підставою для скасування такого регуляторного акта, в тому числі у судовому порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі