Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання (Прошу надати наступну інформацію: чи підтверджується рівень володіння державною мовою на підставі документа про освіту (і який порядок такого підтвердження)?

ЗАПИТАННЯ

Прошу надати наступну інформацію: чи підтверджується рівень володіння державною мовою на підставі документа про освіту (і який порядок такого підтвердження)?

ВІДПОВІДЬ

Відповідь на це запитання була надана Національною комісією зі стандартів державної мови (далі – Комісія) в листі від 03.12.2021 № 2.4/1701/21, з яким можна ознайомитися за посиланням: dostup.pravda.com.ua/request/96956/response/347918/attach/2/.pdf?cookie_passthrough=1

Отже...

Статтею 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі – Закон) встановлено вичерпний перелік осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

Так, згідно з частинами другою і третьою статті 10 особи, визначені пунктами 1, 3, 4, 7, 9, 10, 13 частини першої статті 9 Закону, мають засвідчувати рівень володіння державною мовою державним сертифікатом, який видає Комісія, а особи, визначені пунктами 2, 5, 6, 8, 11, 12, 14 – 16 частини першої статті 9 цього Закону, – документом про повну загальну середню освіту за умови, що такий документ підтверджує вивчення особою української мови як навчального предмета (дисципліни), або державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою, який видає Комісія.

У статті 18 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 року № 463-IX зазначено, що після завершення навчання за освітньою програмою відповідного рівня повної загальної середньої освіти незалежно від форми її здобуття та на підставі результатів річного оцінювання і державної підсумкової атестації учні отримують свідоцтво про повну загальну

середню освіту.

Документи про загальну середню освіту видаються закладами освіти, які мають ліцензію на провадження освітньої діяльності на відповідному рівні повної загальної середньої освіти.

Також інформуємо, що згідно з пунктом 8 частини першої статті 44 Закону до повноважень Комісії належить: затвердження вимог до рівнів володіння державною мовою; затвердження порядку перевірки рівня володіння державною мовою; затвердження форми державного сертифіката; затвердження завдань для проведення іспиту на рівень володіння державною мовою; організація іспитів для визначення рівня володіння державною мовою; видача державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою; ведення Реєстру державних сертифікатів. Тобто Комісія не наділена повноваженнями підтверджувати рівень володіння державною мовою на підставі документів про повну загальну середню освіту.

Додатково повідомляємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади мають роз’яснювальний (інформаційний) характер і не встановлюють правових норм.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі