Теми статей
Обрати теми

Щодо отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про усіх власників квартир, житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку (Лист-роз’яснення Міністерства юстиції України від 01.11.2021 № 101782/8.4.1/32-21)

Від кого: Міністерство юстиції України

Лист-роз’яснення від 01.11.2021 № 101782/8.4.1/32-21

Щодо отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про усіх власників квартир, житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку

Міністерство юстиції України з метою належного застосування положень законодавства щодо отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав) про усіх власників квартир, житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку повідомляє.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон) інформація про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі прав, є відкритою, загальнодоступною та платною, крім випадків, передбачених цим Законом.

При цьому слід зазначити, що принцип відкритості та загальнодоступності інформації з Державного реєстру прав знайшов своє відображення у зв’язку з прийняттям Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1701-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів».

До прийняття відповідних змін Закон дійсно передбачав виключне та обмежене коло осіб, що мали право на отримання інформації з Державного реєстру прав.

Таким чином, відомості про усіх власників квартир, житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку є відкритими, загальнодоступними та надаються будь-яким особам, незалежно від мети отримання таких відомостей чи наявності в особи зареєстрованого права власності на об’єкт нерухомого майна у відповідному багатоквартирному будинку.

Відповідно до абзацу п’ятого пункту 57 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1141, інформація з Державного реєстру прав, що формується за таким об’єктом нерухомого майна як багатоквартирний житловий будинок, містить відомості про всі зареєстровані права власності на квартири, житлові та нежитлові приміщення, розташовані у відповідному багатоквартирному житловому будинку.

Зазначена інформація надається в паперовій формі державним реєстратором прав на нерухоме майно, уповноваженою особою центру надання адміністративних послуг або помічником нотаріуса.

Водночас згідно з вимогами частини другої статті 32 Закону інформація з Державного реєстру прав не надається фізичним та юридичним особам у разі невнесення плати за надання інформації або внесення її не в повному обсязі.

Згідно з пунктом 12 Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 (далі – Порядок), надавач інформації з Державного реєстру прав обов’язково повинен повідомити особі, що звернулася за отриманням інформації з Державного реєстру прав, повний розмір адміністративного збору за надання відповідної інформації.

При визначенні розміру адміністративного збору за надання інформації з Державного реєстру прав слід керуватись положеннями частини шостої статті 34 Закону та пунктом 7 Порядку.

Так, за отримання в паперовій формі інформації з Державного реєстру прав у порядку, передбаченому статтею 32 цього Закону, справляється адміністративний збір у розмірі 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При цьому Порядок передбачає, що виключно у разі обрання особою у разі необхідності варіанта отримання інформації з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права в цілому щодо суб’єкта речового права, обтяження адміністративний збір справляється в установленому законом розмірі з розрахунку за кожні 25 сторінок інформації.

Таким чином, у разі отримання в паперовій формі інформації з Державного реєстру прав, що формується за таким об’єктом нерухомого майна як багатоквартирний житловий будинок, справляється фіксований розмір адміністративного збору – 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отримання в електронній формі інформації з Державного реєстру прав, що формується за таким об’єктом нерухомого майна як багатоквартирний житловий будинок, буде можливо після доопрацювання програмного забезпечення Державного реєстру прав.

Водночас, на думку Міністерства юстиції, задля зручності використання отримувачем інформації з Державного реєстру прав, що формується за таким об’єктом нерухомого майна як багатоквартирний житловий будинок, враховуючи той факт, що обсяг такої інформації може бути значним, сформована в Державному реєстрі прав надавачем відповідна інформація про зареєстровані права власності в багатоквартирному будинку за бажанням заявника може бути направлена на адресу електронної пошти заявника.

Перший заступник Міністра Євгеній ГОРОВЕЦЬ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі