Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання (В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань в адресах деяких юридичних осіб з’явився символ (з). З якою метою було змінено адресу в цих юридичних осіб? Хто та з якою метою допустив самовільне втручання і в які строки це буде виправлено?)

ЗАПИТАННЯ ЧИТАЧА

У середині поточного місяця до ОСББ міста Рівне звернулися представники банків із зауваженням, що припиняють надання послуг з обслуговування р/р з причини зміни реєстраційних даних, та вимогою внести зміни у Статут.

З’ясувалося, що дані було змінено в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. Серед 680 ОСББ міста на теперішній час є 75 адрес, у яких з’явився символ (з), наприклад:

ЕДРПОУ: 00000000

Україна, 00000, Рівненська обл., місто Рівне(з), Незалежності майдан, будинок 0

Наразі 1654 ОСББ України мають таку саму позначку (з). 34350 адрес підприємств містять таку позначку.

Прошу надати відповідь: з якою метою було змінено адресу в цих юридичних осіб? Хто та з якою метою допустив самовільне втручання і в які строки це буде виправлено?

ВІДПОВІДЬ

ДП «НАІС» 11.08.2020 було впроваджено оновлене програмне забезпечення Єдиного державного реєстру, в якому при внесенні відомостей про місце проживання / місцезнаходження юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців інформація про населені пункти, вулиці тощо завантажується зі Словника адміністративно-територіального устрою України (далі – Словник АТУ), що використовується в тому числі в Єдиному державному реєстрі.

На виконання постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» 10.09.2021 підприємством проведено низку надскладних організаційно-технічних заходів, пов’язаних із автоматизованим перенесенням до Словника АТУ даних Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290 (зі змінами) (далі – Кодифікатор), у тому числі в частині адаптації оновлених розрядів кодів адміністративно-територіальних одиниць (з 10 на 17 символів) та їх належного використання в Реєстрах, у тому числі в ЄДР.

Слід звернути вашу увагу на те, що в оновленому Словнику АТУ населені пункти (міста, селища, села) змінили своє адміністративне підпорядкування до відповідних районів згідно з Кодифікатором разом із переліками вулиць, провулків тощо, іменованих об’єктів (садових товариств, гаражних кооперативів тощо) та вулиць іменованих об’єктів, розташованих на їх території.

Водночас повідомляємо, що для належного ведення та підтримки Словника АТУ в актуальному стані записам, що до нього вносяться, автоматично (програмними засобами) встановлюються відповідні позначення, зокрема, <новий об’єкт> – <н>, <закритий об’єкт> – <з>, <перейменований об’єкт> – <п>, <перепідпорядкований об’єкт> – <пн>, де літери <н>, <з>, <п> та <пн> є лише

скороченими технічними позначеннями.

Так, станом на сьогодні у Словнику у зв’язку з його оновленням відповідно до Кодифікатора містяться такі записи, зокрема:

• <місто Рівне, Рівненський район, Рівненська область> – активний запис;

• <місто Рівне (з), Рівненська область> – неактивний запис.

При цьому на документах, сформованих засобами Єдиного державного реєстру та у безкоштовних відомостях з Єдиного державного реєстру на порталі електронних сервісів (далі – Портал), відображаються технічні позначення, зокрема <з>, проте, це не є помилкою та ніяким чином не впливає на можливість здійснювати господарську діяльність фізичними особами — підприємцями та юридичними особами.

З огляду на викладене, ніякого самовільного втручання до відомостей, які містяться в ЄДР, як ви стверджуєте в листі, не було.

Поряд з тим повідомляємо, що найближчим часом підприємством буде проведено оновлення програмного забезпечення Єдиного державного реєстру, внаслідок чого технічні позначення (в тому числі <з>) не будуть відображатися на друкованих формах документів та на Порталі при здійсненні безкоштовного запиту.

Разом з тим слід зазначити, що представники суб’єктів господарювання також можуть самостійно звернутися до державного реєстратора / нотаріуса для приведення відомостей про місце проживання / місцезнаходження юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців у відповідність до Кодифікатора, після внесених змін дані технічні позначення відображатися не будуть.

Відповідь була надана ДП «Національні інформаційні системи» (Лист від 09.12.2021 № 6236/13.1-11, можна ознайомитися за посиланням: dostup.pravda.com.ua/request/96799/response/348521/attach/3/6236.pdf?cookie_passthrough=1)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі