Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про сплату ПДФО великими платниками податку

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
У зв’язку із адміністративно-територіальною реформою сформована територіальна громада отримала декілька підприємств, які відносяться до великих платників податку та ще й мають відокремлені підрозділи. Як саме вони сплачують податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з працівників, що в них працюють?

Податок на доходи фізичних осіб, який сплачується (перераховується) податковим агентом — юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента — юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються працівникам такого суб’єкта господарювання (ст. 64 Бюджетного кодексу України, далі — БК). Порядок сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету встановлено п. 168.4 ст. 168 Податкового кодексу України (далі — ПК). Податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховують до бюджету відповідно до БК (п. 168.4 ст. 168 ПК). Відповідно до п. 64.7 статті 64 ПК великий платник податків (далі — ВПП) зобов’язаний стати на облік за основним місцем обліку у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП (міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків, далі — МУ ДПС по роботі з ВПП) та за неосновним місцем обліку у такому контролюючому органі або його територіальних підрозділах щодо наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням такого МУ ДПС по роботі з ВПП, що здійснює супроводження ВПП, або його територіальних підрозділів об’єктів оподаткування, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність такого ВПП.

Державна податкова служба України у своїх роз’ясненнях, наприклад, у розміщеному на tax.gov.ua/media-tsentr/novini/448305.html, неодноразово повідомляла про порядок сплати ПДФО великими платниками податку ВПП.

У разі якщо юридична особа (податковий агент), яка зареєстрована як ВПП, розташована за місцезнаходженням в межах населених пунктів розташування МУ ДПС по роботі з ВПП (в містах Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові), то ПДФО за найманих працівників вона сплачує до місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням на рахунки для територіальних органів МУ ДПС по роботі з ВПП .

У разі, якщо юридична особа — ВПП створює підрозділи за неосновним місцем обліку, але також у межах населених пунктів розташування МУ ДПС по роботі з ВПП, які не уповноважені юридичною особою нараховувати (сплачувати) ПДФО, то цей податок, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, юридична особа перераховує до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого підрозділу на рахунки для територіальних органів МУ ДПС по роботі з ВПП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі