Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про сплату податків до бюджету при невиплаченій заробітній платі

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Чи сплачують роботодавці ЄСВ та податки (ПДФО, військовий збір) до бюджету, якщо вони не виплатили працівникам заробітну плату?

ЄСВ та податки на зарплату сплачуються у строки, незалежно від строків здійснення фактичних виплат найманим працівникам. Роботодавці зобов’язані сплачувати ЄСВ (єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), податок на доходи фізичних осіб та військовий збір у частині нарахувань при кожній виплаті заробітної плати (доходу) одночасно з видачею зазначених сум. У разі несвоєчасної виплати заробітної плати строки сплати ЄСВ та податків мають бути дотримані.

Тобто у разі, якщо суб’єкт господарювання нарахував, але не виплатив заробітну плату, лікарняні, декретні чи винагороду за цивільно-правовим договором, вони мають сплатити ЄСВ не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем нарахування доходу, а ПДФО та ВЗ — не пізніше 30 календарних днів, що настають за місяцем нарахування доходу.

Порядок сплати ЄСВ визначено ч. 8 ст. 9 Закону України № 2464, а строки сплати ПДФО та військовий збір — ст. 168 Податкового кодексу України та п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України. На цьому також наголошували й самі податківці (див. роз’яснення територіального органу ДПС у Львівській області за посиланням: lv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/452684.html).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі