Теми статей
Обрати теми

Щодо безкоштовного харчування дітей у закладах дошкільної освіти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб

Лист МОН від 22.01.2021 № 1/9-50

Шановні колеги! З огляду на численні звернення батьків, керівників закладів дошкільної освіти щодо безкоштовного харчування дітей у закладах дошкільної освіти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб, інформуємо.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до власних (самоврядних повноважень) виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить організація матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів освіти, які належать територіальним громадам або передані їм.

Згідно зі статтею 89 Бюджетного кодексу України видатки на дошкільну освіти здійснюються з бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад. Статтею 56 Закону України «Про освіту» визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких перебувають державні і комунальні заклади освіти, забезпечують безоплатним гарячим харчуванням: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах), дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які навчаються в закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) чи фахової передвищої освіти, а також осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування.

Відповідно до частини 3 статті 33 Закону України «Про дошкільну освіту» (далі — Закону) дітям грудного віку та дітям другого року життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, дітям раннього віку, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб, дітям з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» за рахунок держави гарантується забезпечення дитячим харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Частиною п ’ятою статті 35 Закону зазначено, що пільгові умови оплати харчування дітей у закладах дошкільної освіти для багатодітних та малозабезпечених сімей та інших категорій, які потребують соціальної підтримки, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету.

Питання організації харчування врегульоване Порядком надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2011 року № 116, та постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 р. № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» (далі — постанова № 1243).

Пунктом 2 постанови № 1243 встановлено, що плата за харчування дітей у закладах дошкільної освіти не справляється також в інших випадках, передбачених законодавством.

Таким чином, норми зазначених законодавчих та нормативно-правових актів враховують і категорії дітей, які мають право на безкоштовне харчування, зазначені у Законі України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб», а органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати харчуванням дітей інших категорій та передбачати на це відповідні видатки з місцевих бюджетів.

Водночас звертаємо увагу, що з 1 січня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України».

Отже, фінансування безкоштовного харчування дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», в закладах дошкільної освіти та інших закладах освіти має здійснюватися органами місцевого самоврядування, як харчування «осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування» відповідно до чинного законодавства.

Заступник Міністра Віра РОГОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі