Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про оплату праці педагогічних працівників

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
На території громади в наших загальноосвітніх навчальних закладах створені інклюзивні класи для дітей, які потребують особливих умов навчання. Як змінюється оплата праці педагогічних працівників (вчителів, асистента вчителя, вихователя групи подовженого дня), що працюють в інклюзивному класі, у зв’язку з тим, що посеред навчального року за результатами повторного обстеження в інклюзивно-ресурсному центрі певна дитина вже не потребує особливих умов навчання, а інших дітей, які б потребували особливих умов навчання, в цьому класі та в групі подовженого дня немає?

Порядок організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах затверджено постановою КМУ від 15.08.2011 № 872. Відповідно до Типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти, затверджених наказом МОН від 06.12.2010 № 1205, у закладах загальної середньої освіти, де запроваджене інклюзивне навчання, може вводитись посада асистента вчителя для роботи з учнями з особливими освітніми потребами з розрахунку 1 ставка на клас, у якому навчаються такі діти.

Постановою КМУ від 25.08.2004 № 1096 «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» передбачено встановлення педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти за роботу в інклюзивному класі доплати в граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Зазначена доплата встановлюється педагогічним працівникам тільки за години роботи у інклюзивних класах. Конкретний розмір доплати встановлює керівник закладу, ураховуючи кількість осіб з особливими освітніми потребами у класі, складність порушення розвитку дітей, рівень відповідальності та обсяг роботи кожного працівника, який працює з такими дітьми.

Місячна заробітна плата педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень (ставка заробітної плати вчителю закладу загальної середньої освіти виплачується за 18 годин педагогічної роботи на тиждень, асистенту вчителя — за 25 годин на тиждень, про що говорить Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція).

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Доплата за роботу в інклюзивному класі встановлюється педагогічним працівникам, які працюють в інклюзивному класі, як і інші доплати — при тарифікації. При цьому тарифікаційні списки повинні містити інформацію про кількість інклюзивних класів у закладі, кількість годин навантаження кожного працівника в такому класі і розмір встановленої доплати за роботу в інклюзивному класі. У разі, якщо через хворобу чи з інших причин у деякі дні у класі відсутні усі учні з особливими освітніми потребами, зазначене не впливає на розмір виплати доплати за роботу в інклюзивному класі.

У своєму листі від 05.11.2020 № 11-7857 МОН зазначало, що у випадку, коли «<...> посеред навчального року за результатами повторного обстеження в інклюзивно-ресурсному центрі учень інклюзивного класу не потребує особливих освітніх умов навчання, а інших дітей з особливими освітніми потребами в цьому класі немає, то за наказом керівника закладу такий клас перестає бути інклюзивним; доплата за роботу в інклюзивному класі педагогічним працівникам, які працювали в цьому класі, знімається з відповідним внесенням змін до тарифікаційного списку.

У цьому випадку працівнику, який працював асистентом вчителя в цьому класі, мають надати інше навчальне навантаження на таку ж кількість годин за його спеціальністю або, якщо немає можливості довантажити навчальною роботою, виплачують до кінця навчального року заробітну плату, встановлену при тарифікації, за умови виконання іншої організаційно-методичної роботи, як це передбачено пунктом 76 Інструкції».

Ознайомитись із згаданим листом можна за посиланням: dostup.pravda.com.ua/request/oplata_pratsi_v_inkliuzivnikh_kl#incoming-206518.

У будь-якому випадку відповідно до Кодексу законів про працю про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніше ніж за два місяці до їх запровадження або зміни.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі