Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про проведення конкурсу на заміщення вакантної посади

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Чи можливе проведення конкурсу на заміщення вакантної посади в ОМС у разі, якщо для участі у конкурсі документи подав лише один претендент?

Поглянемо на нормативку. Статтею 10 Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено, що проведення конкурсу, випробування та стажування при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про державну службу. Це — Порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців, затверджений постановою КМУ від 15.02.2002 № 169 (далі — Порядок).

Відповідно до п. 6 Порядку умови проведення конкурсу в окремому органі визначає його керівник, який призначає на посади та звільняє з посад державних службовців, а у нашому випадку — посадових осіб.

Рішення про проведення конкурсу приймається керівником органу за наявності вакантної посади.

Особи, які бажають взяти участь у конкурсі, подають до конкурсної комісії відповідного органу, в якому проводиться конкурс, документи визначені п. 13 Порядку. Кандидатами на зайняття вакантної посади є особи, які подали необхідні документи для участі у конкурсі.

Які ж норми «просіву» кандидатів?

1. Кадрова служба перевіряє подані документи на відповідність їх установленим вимогам.

До конкурсу не допускаються особи, документи яких не відповідають встановленим вимогам. «Недопуск» ухвалюється рішенням голови конкурсної комісії. Кандидатам ця інформація повідомляється кадровою службою з відповідним обґрунтуванням.

Якщо кандидат наполягає на участі у конкурсі за таких обставин, то він допускається до конкурсу, а остаточне рішення приймає конкурсна комісія.

2. Основним етапом конкурсу є проведення іспиту кандидатів на заміщення вакантних посад.

Власне, порядок проведення іспиту та перелік питань на перевірку знання законодавства з урахуванням специфіки функціональних повноважень відповідного органу та його структурних підрозділів затверджується керівником органу, в якому проводиться конкурс. Загальний порядок проведення іспиту затверджено наказом Головного управління державної служби України від 08.07.2011 № 164 (далі — Загальний порядок).

Загальним порядком визначено, що кандидати, які подали недостовірні відомості, до участі в конкурсі не допускаються.

У разі невеликої кількості кандидатів згідно з пунктом 3.2 Загального порядку іспит може проводитися одночасно на заміщення кількох вакантних посад.

3. Кандидати, які не склали іспит, не можуть бути рекомендовані конкурсною комісією для призначення на посаду.

Отже, усі згадані нормативно-правові акти з питань проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад не визначають мінімальної кількості учасників конкурсу. А тому, впевнений, що якщо для участі у конкурсі документи подав лише один претендент, конкурс має відбутися за всіма процедурами.

Якщо жоден з кандидатів, що пройшов усі етапи, не був рекомендований конкурсною комісією для зайняття вакантної посади, оголошується повторний конкурс.

Тож, з урахуванням зазначеного: чи можливе проведення конкурсу на заміщення вакантної посади в ОМС у разі, якщо для участі у конкурсі документи подав лише один претендент? Так, можливе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі