Теми статей
Обрати теми

Служба в ОМС. Граничний вік перебування

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Змінами до Закону України від 10.12.2015 № 889-VIII «Про державну службу»1 щодо граничного віку перебування на службі народні обранці внесли аналогічні зміни й до Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування»2. 06.12.2020 нові норми набули чинності. Тож на що можуть розраховувати органи місцевого самоврядування і посадові особи, розповімо у цій статті.

1 Закон № 889.

2 Закон № 2493.

Система публічної влади в Україні не є ефективною і потребує суттєвих змін. Про це зараз не говорить лише лінивий. Адміністративно-територіальна реформа передбачає оновлення територіальної організації влади шляхом посилення ролі місцевого самоврядування. Водночас негативні тенденції та явища в органах державної служби та місцевого самоврядування, зокрема низький рівень управлінських рішень, є наслідком суттєвих деформацій кадрової політики. З урахуванням цих тенденцій Верховна Рада ухвалила Закон України від 16.12.2020 № 1086-IX «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу»3 щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі». І саме зміни на держслужбі, імовірніше, підштовхнули законодавців, з-поміж іншого, внести зміни до Закону № 2493.

3 Закон № 1086.

Що було

До внесення змін Законом № 1086 ст. 18. Закону № 2493 містила такі норми:

Граничний вік перебування на службі в органах місцевого самоврядування становить 65 років. Ці обмеження не поширюються на посадових осіб місцевого самоврядування, які обираються на відповідні посади. Після досягнення граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування посадові особи місцевого самоврядування за рішенням відповідного голови можуть бути залишені на посадах радників чи консультантів (патронатна служба), якщо такі посади передбачені штатним розписом, на умовах строкового трудового договору.

Отже, з урахуванням вимог ст. 3 Закону № 2493, до внесення змін особи, які приймались на посади шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, могли перебувати на службі до виповнення 65 років. Подальша служба в ОМС таких осіб могла бути продовжена лише на посадах патронатної служби.

Увага! Норма цієї статті каже саме про залишення на службі, а не прийняття на службу! Умови залишення:

— «політична воля» відповідного голови, виражена у його рішенні через відповідний розпорядчий документ;

— наявність посади патронатної служби у штатному розписі ради.

Строк перебування на цій посаді законодавством був не визначений, але все ж таки обмежений, бо з особою, яку залишав голова, мав укладатися строковий трудовий договір. За логікою, цей трудовий договір міг бути обмежений лише строком перебування такого голови на своїй посаді.

Що стало

Відповідно до вже чинних змін строк перебування на службі в органах місцевого самоврядування може бути продовжено, але

не більш як на 5 років за рішенням сільського, селищного, міського голови, голови районної, районної у місті, обласної ради. Рішення про продовження строку перебування на службі в органах місцевого самоврядування приймається головою відповідної ради щороку, але не більш як до досягнення посадовою особою місцевого самоврядування 70-річного віку.

Тож, як бачимо, зміни до Закону № 2493 внесено суттєві:

— особу вже можна залишити на «своїй» посаді, а не переводити на посаду патронатної служби;

— строк перебування на службі обмежено п’ятирічним строком;

— відповідні рішення про продовження строку голова має приймати щорічно.

Чим душа втішиться

Підсумуємо! Граничний вік перебування на службі в органах місцевого самоврядування, як і до внесених змін, становить 65 років.

Ці обмеження не поширюються на посадових осіб місцевого самоврядування, які обираються або затверджуються на відповідні посади. Ці посади передбачені абз. 2 — 4 ст. 10 Закону № 2493.

Після досягнення граничного віку перебування на службі посадова особа може бути залишена на службі.

Залежно від потреби голова ради може йти тепер двома шляхами:

1

залишити особу на тій же посаді або призначити чи перевести її на будь-яку іншу.

Цей шлях передбачає, що голова має кожного року приймати відповідне рішення про продовження строку перебування особи на службі.

Загальний строк перебування на службі у цій ситуації не може перевищувати 5 років, тобто до досягнення 70-річного віку

2

залишити особу на службі, але перевести на посаду радника чи консультанта.

Цей шлях передбачає, що голова має прийняти відповідне рішення, укласти строковий трудовий договір.

Строк продовженої, вже патронатної, служби обмежується строком перебування відповідного голови на своїй посаді

Окремо хочу звернути увагу на те, що після досягнення 65-річного віку особа, яка не перебувала на службі, не може бути на неї прийнята, бо в обох випадках йдеться про те, що після досягнення граничного віку перебування на службі в ОМС особа може бути ЛИШЕ ЗАЛИШЕНА на службі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі