Теми статей
Обрати теми

Отримання ОМС інформації про платників податків — юридичних осіб

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
З 22.12.2020 діє новий Порядок надання звітності в розрізі платників податків — юридичних осіб органам місцевого самоврядування1, затверджений наказом Міністерства фінансів України № 723 від 23.11.2020. Давайте розбиратися, як ви можете отримати потрібну вам інформацію про ваших платників податків.

1 Порядок.

Які ж це запити?

Абзацами 4 — 8 п.п. 12.3.3 п. 12.3 ст. 12 Податкового кодексу України передбачена можливість отримати ОМС інформацію в розрізі платників податків — юридичних осіб та звітності у розрізі джерел доходів.

Порядок визначає правила надання відповіді на такі запити контролюючими органами.

Запит про надання звітності в розрізі платників податків — юридичних осіб — запит ОМС, який подається до контролюючого органу в електронній формі засобами інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» з метою отримання інформації щодо показників звітності в розрізі платників податків — юридичних осіб.

Нагадаємо: інформаційно-телекомунікаційною системою є інтегрований комплекс процесів, компонентів та засобів апаратного і програмного забезпечення для виконання цільової функції.

Ви можете отримати два види інформації від контролюючого органу:

1

звітність у розрізі платників податків — юридичних осіб

звітність, що містить звітні показники, сформована наростаючим підсумком з початку року станом на звітну дату

2

звітність у розрізі джерел доходів

сукупність звітів, що містять звітні показники, сформована наростаючим підсумком з початку року станом на звітну дату

Показниками звітності будуть виступати дані, які характеризують стан розрахунків платників податків з місцевими бюджетами.

Контролюючі органи надають ОМС звітність у розрізі джерел доходів такого органу:

1

про суми нарахованих та сплачених податків та/або зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та/або зборів на відповідних територіях — щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним

2

про суми списаного безнадійного податкового боргу; суми розстрочених і відстрочених грошових зобов’язань та/або податкового боргу платників податків, які повинні бути сплачені до місцевих бюджетів на відповідних територіях; суми наданих податкових пільг, включаючи втрати доходів бюджету від їх надання, — щокварталу, не пізніше 25 днів після закінчення звітного кварталу

Вимоги до запиту

Запит про надання звітності в розрізі платників податків — юридичних осіб за відповідний звітний період подається ОМС до контролюючого органу з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг», від 05.10.2017 № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» один раз у період, який відповідає місяцю (кварталу) для надання такої звітності (п. 5 Порядку).

На такий запит накладається кваліфікований електронний підпис уповноваженої особи ОМС.

У запиті зазначаються такі дані:

1

реєстраційний номер та дата (число, місяць, рік) запиту

2

код за КОАТУУ ОМС

3

період, за який запитується інформація

У разі якщо запит, що надійшов від ОМС до контролюючого органу, пошкоджено або виявлено порушення вимог щодо накладення на запит кваліфікованого електронного підпису, контролюючий орган в електронній формі інформує про це такий ОМС шляхом надсилання відповідного повідомлення (п. 8 Порядку).

У такому випадку ОМС протягом одного робочого дня, що настає після дня отримання такого повідомлення від контролюючого органу, зобов’язаний надати коректно сформований запит замість раніше наданого.

Форма та строки відповіді

Порядок фактично конкретизує вимоги Податкового кодексу України в частині надання звітності, містить ті самі строки, але надає нам відповіді з процедурних питань.

Так, контролюючий орган забезпечує автоматизовану обробку отриманих запитів, формує та надає ОМС (заявнику) звітність у розрізі платників податків — юридичних осіб протягом 20 робочих днів з моменту отримання запиту.

Звітність у розрізі платників податків — юридичних осіб та звітність у розрізі джерел доходів, з накладеним кваліфікованим електронним підписом посадової (уповноваженої) особи контролюючого органу, стає доступною відповідному ОМС у приватній частині Електронного кабінету після проходження електронної ідентифікації онлайн у встановленому порядку.

У разі коли на дату отримання запиту звітний період запитуваної інформації не настав або відсутня інформація за відповідним запитом ОМС, контролюючий орган повідомляє ОМС про відсутність такої інформації.

Повідомлення про відсутність інформації із зазначенням дати і номера запиту про надання звітності в розрізі платників податків — юридичних осіб надсилається ОМС у строк, який не перевищує двадцяти робочих днів з моменту отримання контролюючим органом запиту. Таке повідомлення стає доступним відповідному ОМС у приватній частині Електронного кабінету після проходження уповноваженою особою такого органу електронної ідентифікації онлайн у встановленому порядку.

Інформація, що передається, обробляється з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних та використовується ОМС виключно з метою реалізації ними своїх функцій та повноважень, передбачених законодавством, і не може бути передана третій стороні, якщо інше не передбачено законом (п. 9 Порядку).

Зверніть увагу: у разі відсутності технічної можливості передачі ОМС звітності в розрізі платників податків — юридичних осіб та звітності у розрізі джерел доходів із використанням Електронного кабінету, інформаційна взаємодія суб’єктів інформаційних відносин може здійснюватися шляхом отримання інформації безпосередньо у контролюючому органі на паперових носіях. Це передбачено п. 10 Порядку.

Тож користуйтеся можливістю збирати інформацію про ваших платників податків та дотримуйтеся вимог цього Порядку, аби щонайшвидше отримати необхідні дані.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі