Теми статей
Обрати теми

Користування автівкою в ОМС: а нащо нам документ?

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
До редакції надійшло запитання від читача наступного змісту: «Станом на сьогодні склалася така ситуація. Службовий автомобіль у раді один, а працівників, які потребують його використання, декілька. У зв`язку із адмінтерреформою наразі створюються нові відділи тощо, повноцінне функціонування яких також вимагає періодичного використання автівки для поїздок у службових цілях. Чи передбачений типовий порядок використання службових автомобілів в ОМС? Як врегулювати питання щодо користування службовим автомобілем в структурі органів місцевого самоврядування?». Ураховуючи, що запитання є непоодиноким з боку декількох громад, вирішили допомогти нашим читачам. Погодьтесь, уявити сьогодні діяльність ОМС без використання службового транспорту вкрай важко.

Що говорить законодавство?

Наразі чинним законодавством не регламентовано типового порядку використання легкових автомобілів для поїздок, пов’язаних із службовою діяльністю посадових осіб установ та організацій, які утримуються за рахунок місцевого бюджету. Отже, ОМС має самостійно його розробити, враховуючи вимоги постанови КМУ від 04.06.2003 № 848 «Про впорядкування використання легкових автомобілів бюджетними установами та організаціями»1.

1 Постанова № 848.

Звичайно, вона є дещо застарілою та потребує оновлення. Однак нехтувати її вимогами не варто, оскільки п. 3 постанови № 848 зазначено, що контроль за її виконанням покладено на Міністерство фінансів та Державну аудиторську службу (тобто у разі перевірок буде перевірятися виконання її вимог).

Якщо уважно подивитись на постанову № 848, то побачимо три основні тези, що стосуються використання службового автомобіля:

1

легкові автомобілі використовуються тільки для поїздок, пов’язаних із службовою діяльністю посадових осіб. Після кожної поїздки посадова особа, в розпорядження якої надано автомобіль, у подорожньому листі водія підтверджує особистим підписом час закінчення обслуговування

2

обслуговування легковими автомобілями посадових осіб установ та організацій, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевих бюджетів, здійснюється в межах установлених лімітів та асигнувань, передбачених в їх кошторисах

3

затвердження керівниками установ порядку використання легкових автомобілів для поїздок, пов’язаних із службовою діяльністю посадових осіб, розробленого виходячи із специфіки діяльності та вимог, що передбачені постановою № 848

Надаємо примірний зразок внутрішнього документу із користування службовим автомобілем в структурі ОМС, який за потреби може бути скорегованим відповідно до потреб (наприклад, інформація про балансоутримувача, оформлення та видачу подорожніх листів). Додамо: за практикою, подібний документ часто затверджують розпорядженням голови ради.

img 1

img 2

img 3

img 4

img 5

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі