Теми статей
Обрати теми

Чи можна звернути стягнення на незареєстроване майно?

Сербіна Анастасія, головний редактор спецвипуску «Юридичні практики», адвокат
Наші люди досить винахідливі. У разі якщо їм загрожує негативне судове рішення про стягнення з них на користь ради суми коштів (наприклад, за невиконання договору, відшкодування збитків територіальній громаді чи безпідставно збережених коштів або витрат на демонтаж самовільно встановлених споруд тощо), чимало оберуть шлях приховувати офіційні доходи, тобто перейти на неофіційне працевлаштування, або «переписати» майно, на яке може бути звернено стягнення. Пропонуємо вам використовувати додаткові можливості для виконання судового рішення.

Пунктом 9 ч. 2 ст. 129 Конституції України передбачено, що однією з основних засад судочинства є обов’язковість судового рішення. Невиконання рішення суду зводить нанівець усі судові баталії.

Отримавши на руки виконавчий документ, представнику ОМС доречно одразу подати його на виконання до державної виконавчої служби / приватного виконавця. У разі якщо боржник добровільно виконає судове рішення — виконавче провадження буде закрито шляхом винесення відповідної постанови. Але ж відсоток добровільного відшкодування коштів у наших реаліях є недостатнім. Тому сподіватись на відповідальність боржника не доводиться.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 02.06.2016 № 1404-VIII «Про виконавче провадження»1 виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі — рішення) — сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

1 Закон.

Згідно з ч. 1 ст. 5 Закону примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких установлюються Законом України від 02.06.2016 № 1403-VIII «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів»2. Мій досвід показує, що приватні виконавці працюють ефективніше: швидше, більш дієво та оперативно. Пояснюється це просто — вони отримують винагороду за виконану роботу, а державний виконавець — заробітну плату. Тому якщо чинним законодавством не встановлено обмеження на звернення до приватного виконавця, слід розглянути таку можливість.

2 Закон про органи примусового виконання.

Нагадаю: приватні виконавці не можуть здійснювати примусове виконання таких рішень:

1

рішень про відібрання і передання дитини, встановлення побачення з нею або усунення перешкод у побаченні з дитиною

2

рішень, за якими боржником є держава, державні органи, Національний банк України, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, державні та комунальні підприємства, установи, організації, юридичні особи, частка держави у статутному капіталі яких перевищує 25 відсотків, та/або які фінансуються виключно за кошти державного або місцевого бюджету

3

рішень, за якими боржником є юридична особа, примусова реалізація майна якої заборонена відповідно до закону

4

рішень, за якими стягувачами є держава, державні органи

5

рішень адміністративних судів та рішень Європейського суду з прав людини

6

рішень, які передбачають вчинення дій щодо майна державної чи комунальної власності

7

рішень про виселення та вселення фізичних осіб

8

рішень, за якими боржниками є діти або фізичні особи, які визнані недієздатними чи цивільна дієздатність яких обмежена

9

рішень про конфіскацію майна

10

рішень, виконання яких віднесено цим Законом безпосередньо до повноважень інших органів, які не є органами примусового виконання (наприклад, Державної казначейської служби)

11

інших випадків, передбачених цим Законом та Законом про органи примусового виконання

Право вибору пред’явлення виконавчого документа для примусового виконання до органу державної виконавчої служби або до приватного виконавця належить стягувачу.

Статтею 10 Закону встановлено, що заходами примусового виконання рішень є:

1

звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об’єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами

2

звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника

3

вилучення в боржника і передача стягувачу предметів, зазначених у рішенні

4

заборона боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов’язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем

5

інші заходи примусового характеру, передбачені цим Законом

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 18 Закону виконавець зобов’язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 26 Закону встановлено, що виконавець розпочинає примусове виконання рішення на підставі виконавчого документа, зазначеного у ст. 3 цього Закону, за заявою стягувача про примусове виконання рішення.

Одразу на стадії відкриття виконавчого провадження слід зробити максимум, аби показати виконавцю можливості для пошуку та реалізації майна боржника. Нагадаю, що згідно зі змінами до чинного законодавства стягувач разом із заявою про відкриття провадження може вказати джерела доходу боржника та все відоме йому майно, на яке може бути звернено стягнення. Добре, якщо до цього часу боржник ще фіктивно не продав чи не подарував таке майно.

У заяві про примусове виконання рішення стягувач має право зазначити відомості, що ідентифікують боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню рішення (рахунок боржника, місце роботи чи отримання ним інших доходів, конкретне майно боржника та його місцезнаходження тощо), рахунки в банківських установах для отримання ним коштів, стягнутих з боржника, а також зазначає суму, яка частково сплачена боржником за виконавчим документом, за наявності часткової сплати (ч. 3 ст. 26 Закону).

Доречно пам’ятати про обов’язки виконавця та використовувати цю інформацію на свою користь. Так, виконавець зобов’язаний:

1

здійснювати заходи примусового виконання рішень у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом і цим Законом

2

надавати сторонам виконавчого провадження, їхнім представникам та прокурору як учаснику виконавчого провадження можливість ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження

3

розглядати в установлені законом строки заяви сторін, інших учасників виконавчого провадження та їхні клопотання

4

заявляти в установленому порядку про самовідвід за наявності обставин, передбачених цим Законом

4

роз’яснювати сторонам та іншим учасникам виконавчого провадження їхні права та обов’язки

Частиною 1 ст. 48 Закону встановлено, що звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації.

У разі звернення стягнення на об’єкт нерухомого майна виконавець здійснює в установленому законом порядку заходи щодо з’ясування належності майна боржнику на праві власності, а також перевірки, чи перебуває це майно під арештом (ч. 3, 4 ст. 50 Закону).

Після документального підтвердження належності боржнику на праві власності об’єкта нерухомого майна виконавець накладає на нього арешт та вносить відомості про такий арешт до відповідного реєстру у встановленому законодавством порядку. Про накладення арешту на об’єкт нерухомого майна, заставлене третім особам, виконавець невідкладно повідомляє таким особам.

У разі якщо право власності на нерухоме майно боржника не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець звертається до суду із заявою про вирішення питання про звернення стягнення на таке майно.

Відповідно до ч. 10 ст. 440 ЦПК України питання про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, право власності на яке не зареєстровано в установленому законом порядку, під час виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішуються судом за поданням державного виконавця, приватного виконавця.

Якщо буде виявлено, що право власності на будівлю (наприклад, успадковану) не зареєстровано за боржником в установленому законом порядку (тобто спадщина відкрита, у фактичне володіння спадкоємець вступив, проте реєстрацію цього права відкладає), — це є перешкодою до виконання судового рішення.

Виконавець також може звернути стягнення на майно, яке перебуває у спільній власності, але не зареєстроване за боржником. Наприклад, майно, набуте за час шлюбу, але зареєстроване лише на одного з подружжя. Важливо — згідно з останньою судовою позицією ВС діє презумпція спільності права власності подружжя, що не вимагає окремого звернення для встановлення цього факту.

Тому виконавець має право та зобов’язаний звернути стягнення на частку у праві спільної сумісної власності з урахуванням засад рівності часток подружжя у спільній сумісній власності, що передбачені приписами ст. 70 СК України (ср. ).

При цьому звертаємо увагу, що чинним законодавством не передбачено, що звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюються лише у разі відсутності у боржника достатніх коштів чи рухомого майна, оскільки виконавець під час проведення виконавчих дій має звернути стягнення на усе майно, що зазначене у виконавчому документі, і порядок звернення стягнення у цьому випадку значення немає.

Далі пропонуємо до вашої уваги зразок звернення до виконавчої служби.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі