Теми статей
Обрати теми

Щодо надання роз’яснень деяких положень законодавства України в частині перереєстрації закладів загальної середньої освіти I-III ступенів

Лист Міністерства юстиції України

Міністерством юстиції у зв’язку з вашим листом від 14 січня 2021 року № 5-1043 щодо надання роз’яснення деяких положень законодавства України в частині перереєстрації закладів загальної середньої освіти I-III ступенів, у межах компетенції повідомляється.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» (далі — Закон) рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, ïx реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, ïx реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські ради (міст з населенням більше 50 тисяч).

Згідно зі статтею 34 Закону повне найменування Закладу загальної середньої освіти включає інформацію про його тип, територіальну належність (найменування адміністративно-територіальної одиниці за місцезнаходженням закладу) та організаційно-правову форму (для приватних i корпоративних закладів).

Типи закладів визначені статтею 35 Закону, зокрема, початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти; ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа a6o як структурний підрозділ гімназії.

Таким чином, перепрофілювання (зміна типу) закладів загальної середньої освіти приймається рішенням відповідного органу місцевого самоврядування.

Зміна типу закладів загальної середньої освіти є підставою для внесення змін до установчих документів юридичної особи, пов’язаних зі зміною найменування, та ïx державної реєстрації в порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» (далі — Закон1).

Відповідно до положень статті 16 Закону1 найменування юридичної особи повинно містити інформацію про ïi організаційно-правову форму (крім державних органів, органів місцевого самоврядування, органів влади Автономної Республіки Крим, державних, комунальних організацій, закладів, установ, а також випадку, передбаченого абзацом другим цієї частини) та назву.

Назва юридичної особи може складатися із власної назви юридичної особи, а також містити інформацію про мету діяльності, вид, спосіб утворення, залежність юридичної особи та інші відомості згідно з вимогами до найменування окремих організаційно-правових форм юридичних осіб, установленими Цивільним, Господарським кодексами України та Законом .

3 огляду на зазначене, зміна найменування юридичної особи не є реорганізацією, у зв’язку з чим відсутні підстави для застосування положень абзацу шостого частини першої статті 32 Закону, що виключає наявність підстав для відмови у державній реєстрації.

Порядок державної реєстрації та інших реєстраційних дій визначений статтею 25 Закону1, який включає, зокрема, перевірку поданих документів на наявність підстав для зупинення розгляду документів (стаття 27 Закону1) та відмови в державній реєстрації (стаття 28 Закону).

Відповідно до частини четвертої статті 35 Закону1 особи, винні у внесенні до установчих документів a6o інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, несуть відповідальність, встановлену законом.

Отже, державний реєстратор не наділений повноваженнями щодо перевірки правових підстав прийняття рішення відповідною сесією сільської, селищної, міської, обласної ради.

Згідно із частиною першою статті 35 Закону1 суб’єкти державної реєстрації за порушення законодавства у сфері державної реєстрації несуть відповідальність у порядку, встановленому законом.

Одночасно зазначаємо, що листи Мін’юсту не встановлюють норм права, а мають інформаційний характер.

Заступник Міністра Олександр БАНЧУК

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі