Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування положень чинного законодавства в частині призначення на посади та звільнення з посад заступників сільського, селищного, міського голови

Лист АМУ від 08.12.2017 № 5-725/1

<...> «Чи має бути рішення ради про припинення повноважень заступника міського голови у зв‘язку з поданою ним заявою (за власним бажанням)?» та «Чи має право міський голова та чим це регламентовано задовольнити заяву про припинення повноважень заступника та провести звільнення власним розпорядженням?»

Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» посади заступників сільського, селищного, міського голови відносить до категорії виборних (стаття 3), і призначення на ці посади здійснюється шляхом затвердження відповідною радою (стаття 10), про що робиться запис у трудовій книжці із зазначенням підстави для внесення запису (рішення сесії ради, його дата і номер) та порядкового номера запису. Чинне законодавство передбачає, що заступник сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради може бути звільнений з посади на загальних підставах, передбачених Кодексом законів про працю України (в тому числі і за власним бажанням), Законом України «Про запобігання корупції» , а також на підставі і в порядку, визначеному статтею 20 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування». Оскільки законодавство не деталізує порядок звільнення з посади заступника сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради з ініціативи працівника, тому на практиці зустрічаються різні способи такого звільнення: розпорядженням сільського, селищного, міського голови чи за рішенням відповідної ради.

На нашу думку, більш вірним є другий спосіб, коли таке рішення за поданням сільського, селищного, міського голови приймає відповідна рада на сесії. Такий висновок ґрунтується на тому, що оскільки при прийнятті на роботу заступника голови у розділі «Відомості про роботу» його трудової книжки робиться запис про затвердження на відповідну посаду із посиланням на рішення ради як підставу для внесення запису (рішення сесії ради, його дата і номер) та порядкового номера запису, то і рішення про звільнення цієї особи з роботи має прийматися тим самим суб’єктом, який приймав його на роботу, тобто радою.

Висновок також узгоджується з положеннями Методичних рекомендацій щодо особливостей звільнення посадових осіб із органів місцевого самоврядування (додаток 2 до листа Головдержслужби України від 06.02.02 р. № 42/621), в якому передбачено загальну процедуру для звільнення з різних підстав. При цьому у трудовій книжці робиться запис з посиланням на відповідні пункт і статтю Закону (законів) із зазначенням дати і підстави звільнення (рішення сесії ради, його дата і номер), порядкового номеру запису,

Такий підхід дозволяє уникнути різної оцінки законності рішення про звільнення з посади заступника сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, наприклад, при судовому оскарженні рішення про звільнення, при призначенні пенсії тощо. Детально процедура припинення повноважень заступників сільського, селищного, міського голови може бути унормована в Статуті територіальної громади та в Регламенті відповідної ради.

Стосовно запитання «Чи може бути призначено в. о. заступників міського голови (виборні посади) без прийняття відповідного рішення радою?», а також прохання «роз’яснити процедуру їх призначення» експертами Асоціації зроблено висновок про те, що призначення на посаду в. о. заступника голови суперечить Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» (стаття 10):

Виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради, знаходиться у прямому підпорядкуванні ради і відповідного голови. Тому тимчасове покладення обов’язків відсутнього з поважних причин заступника голови з питань діяльності виконавчих органів ради, наприклад, на першого заступника голови цілком можливе. Але мова йде не про призначення виконуючого обов’язки заступника голови, а про покладання його обов’язків на іншого заступника, який затверджений на посаді сільською, селищною, міською радою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі