Теми статей
Обрати теми

Платні послуги закладів освіти: що врахувати?

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Право навчальних закладів надавати платні освітні та інші послуги визначено нормативно-правовими актами України, що регулюють освітню галузь (закони України від 05.09.2017 № 2145-VIII «Про освіту»1, від 01.07.2014 № 1556-V «Про вищу освіту» тощо). Перелік платних послуг, які можуть надаватись навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затверджено постановою КМУ від 27.08.2010 № 796. Навчальний заклад з урахуванням вимог спільного наказу Міносвіти, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 № 736/902/7582 та наказу № 736 у випадку надання платних послуг має затвердити їх перелік.

1 Закон «Про освіту».

2 Наказ № 736, яким затверджено Порядок надання платних освітніх послуг державними та комунальними навчальними закладами (далі — Порядок).

На що звернути увагу?

Метою організації платних послуг є розширення освітньої діяльності закладів, збільшення спектру освітніх послуг, які не передбачені бюджетним фінансуванням за штатним розписом, але батьки та діти мають бажання займатися цим видом освітньої діяльності.

Навчальні заклади освіти зобов’язані безкоштовно надавати повну, доступну та достовірну інформацію щодо порядку та умов надання конкретної платної освітньої послуги, її вартості, порядку та строку оплати. Додамо, що до приведення законодавства та установчих документів закладів освіти у відповідність із Законом «Про освіту» терміни «навчальний заклад» і «заклад освіти» є ідентичними, а всі суб’єкти владних повноважень і навчальні заклади керуються всіма положеннями Закону «Про освіту», що стосуються закладів освіти, а також положеннями законодавства, що стосуються навчальних закладів у частині, що не суперечить цьому Закону. Це визначено у п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про освіту».

Керівники закладів освіти мають встановити перелік платних освітніх та інших послуг (за наявності), що надаються навчальним закладом. Встановлення платних освітніх та інших послуг має відбуватись із зазначенням часу, місця, способу та порядку надання кожної з послуг, розрахунку їх вартості та особи, відповідальної за їх надання.

До навчальних закладів, на які поширюється дія наказу № 736, належать дошкільні, позашкільні, загальноосвітні, професійно-технічні, вищі навчальні заклади, заклади післядипломної освіти, підвищення кваліфікації та перепідготовки, методичні установи, інші установи та заклади системи освіти.

Також до навчальних закладів наказом № 736 віднесено структурні підрозділи навчальних закладів, що діють згідно із затвердженими положеннями, мають окремо визначений в установленому порядку ліцензований обсяг і безпосередньо надають платні освітні послуги.

Кожний заклад освіти, виходячи з наявних можливостей власної матеріально-технічної бази, кадрового складу працівників, вільних приміщень тощо, самостійно має визначати, які саме платні освітні та інші послуги він надаватиме. Відповідальність за встановлення вартості платних освітніх послуг, за їх економічне обґрунтування та якість несе керівництво навчальних закладів, що є характерною рисою їх автономії та самоврядування.

Заклад освіти не може встановити вартість платної послуги безпідставно. Така вартість розраховується відповідно до спільного наказу Міністерства освіти і науки, Міністерства фінансів та Міністерства економіки від 27.10.1997 № 383/239/131 «Про затвердження Порядку надання платних послуг державними навчальними закладами» (ср. ).

Плата повинна бути економічно обґрунтованою, а враховуючи те, що відповідно до законодавства державні та комунальні навчальні заклади є бюджетними неприбутковими установами, навчальний заклад надає послуги фактично за собівартістю.

Заклад освіти зобов’язаний оприлюднити (п. 1.4 Порядку):

1

визначену в установленому Порядком вартість платної освітньої послуги, що надається для здобуття освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем, підвищення кваліфікації або для здобуття наукового ступеня, — не пізніше ніж за один місяць до дати прийому заяв від осіб, що бажають її отримати.

Примітка. Замовник — фізична чи юридична особа, яка на підставі договору (контракту, заяви) з навчальним закладом замовляє навчальному закладу платну освітню послугу для себе або іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати.

2

вартість інших платних освітніх послуг — не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку їх надання

Встановлення вартості платної освітньої послуги здійснюють на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням. Калькуляційною одиницею при цьому є вартість отримання відповідної платної освітньої послуги однією фізичною особою за весь період її надання у повному обсязі.

У разі якщо строк надання платної освітньої послуги перевищує один календарний рік, а відповідно до чинних нормативно-правових актів замовник має право здійснювати оплату послуги частинами, у відповідному договорі (контракті) зазначають всі поетапні суми та строки сплати.

Відповідно до вимог Порядку навчальний заклад може диференціювати розмір плати за надання платної освітньої послуги виходячи з ліцензованого обсягу, співвідношення попиту та пропозиції за конкретними напрямами (спеціальностями) навчання на державному (регіональному) ринку освітніх послуг.

Кошти, отримані навчальним закладом від надання платних освітніх послуг, зараховують на відповідні рахунки, відкриті в органах Державного казначейства України, та використовують згідно із затвердженим кошторисом навчального закладу з урахуванням вимог законодавства (п. 1.7 Порядку)

Пам’ятайте: заклади освіти, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх вебсайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством. Про це йдеться у ст. 30 Закону «Про освіту».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі