Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про строк перепрофілювання/зміни типів закладів загальної середньої освіти та приведення установчих документів закладів загальної середньої освіти у відповідність до законодавства

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Добрий день! Надайте роз’яснення: до якого року засновники повинні перепрофілювати/змінити тип закладів загальної середньої освіти та привести установчі документи закладів загальної середньої освіти у відповідність до чинного законодавства України? Дякую!

Відповідь на запитання містить лист Міністерства освіти і науки України від 29.03.2021 № 4.5/677-21, який розміщено за посиланням https://dostup.pravda.com.ua/request/83944/response/236959/attach/3/.pdf?cookie_passthrough=1. Процитуємо його:

<За результатами розгляду запиту на отримання публічної інформації, зареєстрованого у Міністерстві освіти і науки України 22.03.2021 за № ЗПІ-В-531/0-21, щодо строків приведення установчих документів закладів загальної середньої освіти у відповідність до чинного законодавства в межах компетенції інформуємо.

У частині першій статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначено типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії.

Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи.

Як виняток, за рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти.

Заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту», який набрав чинності 28 вересня 2017 року, переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із цим Законом здійснюється протягом п’яти років з дня набрання ним чинності.

У пункті 5 розділу XII засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із цим Законом.

Таким чином, до 28 вересня 2022 року статути усіх закладів освіти України мають бути приведені у відповідність до Закону України «Про освіту» з урахуванням вимог спеціальних законів у сфері освіти, прийнятих після набрання чинності Законом України «Про освіту», зокрема Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 року № 463-IX>.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі