Теми статей
Обрати теми

Підстава для надання батькові відпустки для догляду за дитиною

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Підставою для надання батькові відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є не лише подання батьком відповідної заяви, а й надання ним установлених частиною четвертою статті 20 Закону України «Про відпустки» документів, а саме довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати)1.

1 Постанова КАС ВС від 29.12.2020 у справі № 0940/2206/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/93879475.

Фабула справи

У цій справі суть спору полягає у визначенні правомірності відмови позивачу в наданні відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та його звільнення у зв’язку з відсутністю на службі.

Рішення судів І та ІІ інстанцій: приймаючи судове рішення про часткове задоволення позову, суд першої інстанції дійшов висновку про протиправність відмови відповідача в наданні позивачу відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з визначених відповідачем підстав та зобов’язав відповідача надати позивачу соціальну відпустку. Судом скасовано накази про звільнення позивача з посади, оскільки причини відсутності позивача на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю є поважними та підтверджені листками непрацездатності. Із висновками, яких дійшов суд першої інстанції у цій справі, погодився і Восьмий апеляційний адміністративний суд.

Правова позиція

Правова позиція КАС ВС: Верховний Суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій, звернувши увагу на таке.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається, зокрема, і батькові дитини на підставі заяви та довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення строку цієї відпустки та виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).

Подання батьком дитини передбачених частиною четвертою статті 20 Закону України «Про відпустки» заяви і відповідних документів є безумовною підставою для надання останньому відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Таким чином, суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про протиправність відмови роботодавця в наданні позивачу відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з викладених у листі підстав, а саме: у зв’язку з ненаданням повного переліку відповідних документів.

Колегія суддів зазначає, що звільнення працівника з підстав, не передбачених законом, або з порушенням установленого законом порядку свідчить про незаконність такого звільнення та тягне за собою поновлення порушених прав працівника.

Причини відсутності позивача на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, що підтверджується листками непрацездатності, є поважними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі