Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи можуть депутати міської ради, які вже входять до фракцій, утворити депутатську групу та входити до неї?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Чи можуть депутати міської ради, які вже входять до фракцій, утворити депутатську групу та входити до неї?

Дійсно, варто нагадати, що відповідно до Закону України від 11.07.2002 № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад» (далі — Закон № 93) депутат місцевої ради має право об’єднуватися з іншими депутатами місцевої ради в депутатські групи, фракції, які діють відповідно до регламенту ради.

Базові положення об’єднання в групи та формування фракцій визначені наведеним вище Законом.

Отже, ст. 25 Закону № 93 визначено, що для спільної роботи по здійсненню депутатських повноважень у виборчих округах депутати місцевих рад можуть на основі їх взаємної згоди об’єднуватися в депутатські групи. При цьому уточнюється, що депутати місцевої ради об’єднуються в депутатські групи за:

— єдністю території їх виборчих округів;

— спільністю проблем, які вони вирішують;

— іншими ознаками.

У свою чергу, ст. 27 Закону № 93 передбачено, що депутатські фракції місцевих рад формуються на партійній основі депутатами місцевих рад (крім депутатів сільських, селищних рад). Отже, маємо, що депутати міських рад можуть формувати фракції лише на партійній основі, що вирізняє їх від депутатів сільських та селищних рад, які на основі єдності поглядів або партійного членства можуть об’єднуватися у депутатські фракції місцевих рад. Причому знову ж уточнюється, що до складу депутатських фракцій можуть входити також позапартійні депутати сільської та селищної ради, які підтримують політичну спрямованість фракцій.

Частиною 4 ст. 27 Закону № 93 регламентовано, що депутат місцевої ради може входити до складу лише однієї депутатської фракції.

Якщо говорити про основну відмінність, яка полягає між групою та фракцією, в які об’єднуються депутати саме міських рад, то вона полягає в тому, що базовим підґрунтям:

— для об’єднання у фракцію — є партійна основа;

— для об’єднання в групу — можуть бути єдність територій виборчих округів, спільність проблем, які вирішують депутати, або інші ознаки.

Законодавець встановив чітко лише обмеження в частині входження депутатів у фракції — це може бути тільки одна фракція. Щодо можливості одночасного входження депутата саме міської ради і в групу, і у фракцію будь-яких обмежень законодавством не встановлено.

Отже, можна зробити висновок, що це є цілком можливим, тим паче якщо брати до уваги правову природу об’єднання депутатів міської ради чи то в групи, чи у фракції — вони є докорінно різними (у першому випадку — це, зокрема, спільність проблем, єдність територій виборчих округів, у другому випадку — це партійна основа).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі