Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи може депутат місцевої ради входити до складу декількох постійних комісій?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Чи може депутат місцевої ради входити до складу декількох постійних комісій?

Відповідь почну з наведення змісту листа Комітету Верховної Ради України з питань організації влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (далі — Комітет), яке люб’язно було наведено в нашому чаті в телеграм одним із його постійних учасників.

Отже, запитувач звернувся до Комітету із запитанням: «Чи може депутат місцевої ради бути одночасно членом двох і більше комісій, що утворюються радою, та у кожній із комісій користуватися правом ухвального голосу?»

Нижче наводжу відповідь Комітету, який визначає, що:

«В основі правового порядку діяльності інститутів влади в Україні лежить фундаментальний припис частини другої статті 19 Конституції України, відповідно до якого органи державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Зазначимо, що статус голів, депутатів і виконавчих органів ради та їхні повноваження, порядок утворення, реорганізації, ліквідації визначається законом (частина четверта статті 141 Конституції України).

Нормативною базою організації постійних комісій місцевих рад та їх діяльності є закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», регламент місцевої ради та положення про постійні комісії, що затверджуються відповідною радою.

Статтею 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено основні засади утворення та функціонування постійних комісій. Так, відповідно до частини першої даної статті постійні комісії ради є органами ради, що обираються з числа її депутатів для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету.

Відповідно до частин другої та четвертої статті 49 даного Закону депутат повинен входити до складу однієї з постійних комісій ради. Депутат зобов’язаний брати участь у роботі сесії ради, засідань постійної комісії та інших комісій ради, до складу яких його обрано.

Аналогічні положення містить і Закон України «Про статус депутатів місцевих рад», відповідно до частини другої статті 20 якого депутат місцевої ради повинен входити до складу однієї з постійних комісій, що утворюються радою.

Згідно з частиною шостою статті 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» депутат має право ухвального голосу з усіх питань, які розглядаються на сесіях ради, а також на засіданнях ПОСТІЙНОЇ та інших комісій ради, до складу яких його обрано. Звертаємо Вашу увагу, що слово «постійної» вжито у вказаній частині в однині, отже, йдеться про одну постійну комісію.

Разом з тим відповідно до частини першої статті 19 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» «Депутат місцевої ради користується правом ухвального голосу з усіх питань, що розглядаються на засіданнях ради та її органів, до складу яких він входить. Депутат місцевої ради набуває права ухвального голосу з моменту визнання його повноважень. Кожний депутат місцевої ради у раді та її органах, до складу яких він входить, має один голос. Депутат місцевої ради, який не входить до складу відповідного органу ради, може брати участь у його роботі з правом дорадчого голосу».

Таким чином, місцева рада може обрати депутата цієї ради членом лише однієї постійної комісії, на засіданнях якої він має право ухвального голосу. Водночас депутат місцевої ради може брати участь у роботі інших постійних комісій відповідної ради, до складу яких він не входить, з правом дорадчого голосу.

З повагою, Голова Комітету А. Клочко»

Коментар редакції

Зробимо ще один акцент до наведеного вище листа, оскільки розуміємо, що дехто не погоджується з позицією Комітету.

Отже, на наше переконання, як би і хто не чинив цьому супротив, повністю підтримуємо, що депутат місцевої ради може входити до складу ЛИШЕ ОДНІЄЇ постійної комісії.

Окрім зазначених Комітетом правових обґрунтувань, наведемо ще деякі.

Ми любимо підкріплювати свої позиції ймовірною мірою відповідальності, яка може настати за, зокрема, недотримання певних норм законодавства.

Так-от, звертаємо вашу увагу на те, що відповідно до частин четвертої та п’ятої ст. 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» депутат зобов’язаний брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано.

У разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів, відповідна рада може звернутися до виборців із пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку.

Уявімо собі, що одночасно (в один день, один час) відбуваються терміново засідання двох постійних комісій, до складу яких входить депутат. Питання: від засідання якої постійної комісії має відмовитися депутат? Чи мають постійні комісії підлаштовуватися під вільний час депутата? (Щодо останнього відповідь очевидна, що «ні».)

І такі ситуації могли би потенційно бути часто чи з певною періодичністю.

Отже, продовжуючи цю тему, виникає такий собі наслідок, коли депутат пропускає більше половини засідань постійних комісій, — це, у свою чергу, може слугувати підставою для того, щоб ставити питання про звернення до виборів з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі