Теми статей
Обрати теми

Щодо облаштування у квартирі іншої індивідуальної системи опалення без відключення від системи централізованого опалення

Міністерство розвитку громад та територій України
Лист від 29.10.2021 № 8/9.3.1/6407-21

Департамент житлової політики та благоустрою Міністерства розвитку громад та територій України розглянув Ваше звернення <...> щодо облаштування у квартирі іншої індивідуальної системи опалення без відключення від системи централізованого опалення та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про теплопостачання» державна політика у сфері теплопостачання базується, зокрема, на принципі оптимального поєднання систем централізованого та автономного теплопостачання відповідно до затверджених місцевими органами виконавчої влади схем теплопостачання з періодом перегляду п’ять років.

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII споживач має право у встановленому законодавством порядку відключитися від систем централізованого теплопостачання та постачання гарячої води; споживач зобов’язаний дотримуватися правил безпеки, зокрема, пожежної та газової, санітарних норм; дотримуватися вимог житлового та містобудівного законодавства під час проведення ремонту чи реконструкції житла (іншого об’єкта нерухомого майна), не допускати порушення законних прав та інтересів інших учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг.

Пунктом 42 Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830, споживач має право відключитися від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) відповідно до Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, затвердженого наказом Мінрегіону від 26 липня 2019 р. № 169. Це право не звільняє споживача від зобов’язання відшкодовувати частину обсягу теплової енергії на задоволення загальнобудинкових потреб на опалення, який складається з обсягу теплової енергії на опалення місць загального користування і допоміжних приміщень будинку та обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання (за наявності циркуляції).

Слід зазначити, що аналогічні положення щодо зобов’язання власників квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку забезпечувати додержання вимог житлового та містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин передбачено також і статтею 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до пункту 9.26 ДБН В.2.520:2018 «Газопостачання» в квартирах багатоквартирних житлових будинків поверховістю більше 3 поверхів не допускається встановлення газоспоживчого обладнання, що використовується для потреб опалення.

Також зазначаємо, що система навантаження та граничні величини споживання електричної потужності в багатоквартирному будинку закладено при проектуванні такого будинку відповідно до державно-будівельних норм, Правил улаштування електроустановок та вимог інших чинних нормативних документів.

Враховуючи, у тому числі, вищенаведене, Порядком відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, затвердженим наказом Мінрегіону від 26 липня 2019 р. № 169, передбачено, що постійно діюча комісія для розгляду питань щодо відключення споживачів від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води, створювана органом місцевого самоврядування, надає заявникові рекомендації щодо можливих варіантів влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні та щодо збору вихідних даних і технічних умов для виготовлення відповідної проектної документації.

За потреби власник забезпечує виготовлення проекту встановлення системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні, виготовленого відповідно до державних будівельних норм і правил.

Підсумовуючи викладене, заборони влаштування системи індивідуального опалення у квартирі без відключення від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) не передбачено, проте таке влаштування є можливим з дотриманням норм законодавства, зокрема наведених вище.

В. о. директора Департаменту Світлана СТАРЦЕВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі